Emmy Benedicto
Emmy Benedicto - Foto: Privat/TT

MUF Gotland: "Stängs Bromma flygplats lamslås hela Gotland"

Emmy Benedicto (MUF): "Möjligheterna till karriärsjobb eller karriärsbyten på en begränsad ö som Gotland är inte stora, och det tillhör vanligheterna bland ungdomar i min ålder att ha pendlande föräldrar".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Emmy Benedicto är 18 år, första vice ordförande i Moderata Ungdomsförbundet Gotland och är uppväxt på ön.

Följ henne på Twitter: @emmybenedicto

I onsdags kom beskedet som fick det att vända sig i magen – den nya majoriteten i Stockholms stad vill stänga ner Bromma flygplats till år 2022. Ett besked som totalt avvisats av Löfven och Socialdemokraterna under hela valrörelsen, ett besked som jag som gotlänning farhågat och ett besked som skulle tvinga många familjer – som min egen – att ta jobbiga beslut. 

Under föregående år ökade den inrikes flygtrafiken till och från Gotland med 7,6 procent. År 2013 bodde också 34 000 personer på den gotländska landsbygden. Varför för detta det att vända sig i magen på mig? Gotland är en region som i största grad är beroende av sin turism för att överleva, en region där många föräldrar pendlar till jobbet för att försörja sin familj och en region där 34 000 person är beroende av sin bil för att få livet utan för storstadens gränser att fungera.

Hur kan man ens komma på tanken att lägga ner Bromma flygplats? Daniel Helldén, borgarråd för Miljöpartiet i Stockholm stad, hänvisar till att ”alla vet att staden behöver mycket bostäder” men kan inte svara på om målet med 50 000 nya bostäder faktiskt kan uppnås i och med detta. Men med en nedläggning av Bromma flygplats kommer de behöva bygga fler. 

På Gotland är antalet utpendlare, människor folkbokförda på Gotland men arbetare på fastlandet, 2 234 personer år 2012 enligt SCB, en siffra som ökar årligen, om nästan inte dagligen. Pendlare som utan en fungerande Stockholmstrafik skulle tvingas att bli arbetslösa eller bosätta sig i Stockholm. Möjligheterna till karriärsjobb eller karriärsbyten på en begränsad ö som Gotland är inte stora, och det tillhör vanligheterna bland ungdomar i min ålder att ha pendlande föräldrar. 

Föräldrar som varje dag eller varje vecka åker upp till Stockholm för ett jobb som tillfredsställer de mer än arbetstillfällena på ön kan, föräldrar som åker till Stockholm för att kunna försörja sin familj. Man kan knappast sticka under stolen med att detta skulle bli en omöjlighet med ett nedlagt Bromma. Detta tycks dock inte vara det minsta problem för Stockholms miljöpartister, som uttrycker det, citat ”Stockholm stad äger marken och alla politiker på riksnivå vet att vi vill bygga bostäder där.” Detta är bland det mest ignorant och arroganta jag hört på länge. Självklart står Bromma på Stockholm stads mark, men att mena att ingen annan bör ha något att säga i saken är total idioti. Den totala ignoransen av geografisk utsatthet för andra delar är Sverige är anmärkningsvärd. Även om många andra städer berörs på går det tyvärr inte att åka tåg från Visby till Stockholm, hur gärna miljöpartiet än vill bygga ut tågbanorna.

Alternativet tre timmar båt och en timmes buss till Stockholm är inte hållbart för pendlande arbetare. Dessa människor kommer i stället behöva förflytta sig till Stockholm för en hållbar försörjning, eller behöva välja mellan karriär och familj.

Detta tillsammans med nationellt höjda bensinskatter kommer strypa den gotländska landsbygden. Med ett boendeförhållande med barn och jobb på landsbygden är det inte möjligt att dra ner på bilåkandet för att priserna höjs, alternativen kommer vara att betala mer för sin geografiska utsatthet eller flytta in till stan. Dessa alternativ är inga alternativ för familjer med ansträngd ekonomi, vilket resulterar i att somliga familjer tvingas flytta. Självklart skulle miljöpartister från Stockholm ha det ultimata svaret – bygg ut kollektivtrafiken. För det första är Gotland en stor ö med mycket spridd befolkning, det finns absolut inte ekonomiska möjligheter för regionen att bygga ut ett kollektivtrafiknät som kunde tillfredsställa alla familjer runt om på ön. Speciellt inte om det fria skolvalet försvinner och familjerna inte kan välja de skolor som ligger närmast föräldrarnas arbeten. Barnen kommer då tvångsförflyttas till områdets kommunala skola – något som för många familjer skulle leda till många tiotals bilåkar-mil extra i veckan.

Det skulle slutligen leda till att bo på Gotlands vackra landsbygd skulle vara ett privilegium för de välställda, och att de som inte vill eller kan jobba på ön kommer tvingas ta sina barn ur deras skolor för en flytt till Stockholm – ett Stockholm som Miljöpartiet menar redan har en stor bostadsbrist.

Miljöpartiet måste inse verkligheten, det går inte för alla att åka tunnelbana till jobbet. Bromma flygplats vara eller icke vara är i nationellt intresse och inte ett beslut för Stockholms miljöpartister att ta. Det enda vi kan hoppas är att Löfven har stake nog att hålla sitt vallöfte gentemot sina väljare, sitt parti samt Gotland och därmed sätta ner foten för Brommas fortsatta existens.

Emmy Benedicto,
Första vice ordförande i Moderata Ungdomsförbundet Gotland

Muf
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska Bromma flygplats stängas?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.