Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ung Liberal: "NATO är ett försvar är bättre än inget"

- 17/10/2014, 12:22

Czarek Sokolowski

Ung Liberal: "Vi har sett det i Georgien. Vi ser det nu i Ukraina. Vi kommer se det i Baltikum. Ryssland testar gränser. Vi tycker inte att det är värt att ta en risk".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Socialdemokraten Peter Hultqvist är ny försvarsminister. Vi uppmanar honom att leva i samtiden och ta det ansvar som den förra regeringen missade. Sveriges försvar har under decennier blivit utsatt för en nedrustning och i dag ser vi konsekvenserna av det. Gång på gång inkräktar Ryssland på vårt luftrum, utan att vi har möjlighet att agera. Nu är tiden för att vända vår hjälplöshet.

Vi lever i ett oroligt Europa. I dag finns det starka krafter som på ett aggressivt sätt arbetar för att begränsa det fria Europa, ett Europa som vi har stora anledningar att vara stolta över. Vi behöver ta det säkerhetspolitiska läget på allvar. Det är dags att gå med i NATO.

Frågan om NATO-medlemskap är inte ny, men sällan är den så aktuell som nu. Både Socialdemokraterna och Moderaterna har som största partier under en lång tid rustat ner det svenska försvaret utan en tanke på det framtida säkerhetsläget i vår närhet. Detta innebär att Sveriges försvar i dag är både litet och ineffektiv. Vi har inga möjligheter att försvara oss mot främmande makt.

Detta i kombination med vår omvärld oroar oss. Vi har inte utvecklats i samma takt som länder i vår närhet. Krigsvetenskapsakademien kan lätt konstatera att Sverige inte kan undvika att dras in i en militär kris i vårt närområde. Vårt läge i kombination med modern teknik gör att det är oundvikligt.

Vi förespråkar inte ett stort försvar, utan ett effektivt försvar. NATO är världens starkaste militärallians och ett svenskt medlemskap leder delvis till en avskräckningseffekt, men även till ett ideologiskt ställningstagande som gynnar både Sverige och andra NATO-intresserade länder. Vi måste gå med i tid, för mitt i en konflikt är det för sent. NATO-medlemskapet är en preventiv åtgärd, inte en desperat sistaminutenlösning.

Världen ser inte ut som för tjugo år sedan. Samarbete krävs för att ta ställning. Sverige är inte längre en militär maktfaktor att räkna med och det gör att vårt strategiska läge är ett hot emot oss själva. Dagens nya globala krig kräver globala lösningar. Därför vill vi agera innan det är försent.

Vi har sett det i Georgien. Vi ser det nu i Ukraina. Vi kommer se det i Baltikum. Ryssland testar gränser. Vi tycker inte att det är värt att ta en risk. Genom ett NATO-medlemskap kan vi bidra till frihet genom militär solidaritet till de som kämpar för ett fritt och oberoende Europa. Det borde vara en självklarhet.

Jessica Schedvin,
Sars Graner Tyllman,
Ung Liberal

Bör Sverige gå med i NATO