Måndag 29 Nov
Stockholm

"Ryssland utnyttjar att Sveriges försvar inte har några resurser"

Nimrod Persson
Nimrod Persson. Foto: Privat/TT

Nimrod Persson: "Som det ser ut nu så har Sverige två val; antigen ansök om Natomedlemskap, eller så måste regeringen kraftigt öka försvarets resurser".

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Följ Nimrod Persson på Twitter: @Nimrod_Persson

Försvarsmakten har i flera dagar nu hållit på att genomföra en ”underrättelseoperation” i Stockholms skärgård efter vittnesmålet om främmande undervattensverksamhet i området, som bevisats genom en bild taget på håll av vad som misstänkts vara en ubåt (eller åtminstone ett periskop). 14 timmar senare så påbörjar försvaret den största insatsen på vår kust sedan kalla kriget.

Men vad egentligen har vi för utrustning och resurser för att hitta och i värsta fall, försvara oss gentemot främmande militär verksamhet inom Sveriges territoriella gränser?

Det är välkänt att Sverige sedan kalla kriget har en lagom utvecklad passiv och aktiv ubåts-detektionssystem installerat inom Sveriges gränser, men att det krävdes ett vittnesmål på land för att orsaka den största marininsatsen från Sverige sedan kalla kriget säger mycket om det ohållbara försvarsläget. Trots det så deklarerar vice statsministern Åsa Romson (MP) att det nuvarande läget är inte är ett argument för att öka försvarsanslagen ytterligare.

”Finns det förmågor som man har större behov av än man trodde vid tidigare analyser, då får man se om man ska distribuera om. Men det är inte så att försvaret har lite pengar” säger hon.

Romsons ställningstagande gentemot försvaret väcker skrämmande tankar om hur den nyformade regeringen kommer att prioritera försvaret i det kommande budgetförslaget. Dock vill försvarsministern Peter Hultqvist (S) ge 900 miljoner till försvaret vilket ger lite hopp på hur det kanske ser ut med försvarets odugliga finanser.

Just nu har marinen stridsfartyg som sträcker sig från transportbåten Stridsbåt 90 till den avancerande Visbykorvetten på plats i olika delar av Stockholmsskärgården. Bland annat 200 soldater, Hkp 15 (för personaltransport) och signalspaningssupport från FRA. På bild och på text låter det mycket och dugligt för att kunna hitta den gömda ubåten i skärgården. Men det är långt från sanningen.

För att kunna utföra ASW-operationer (Anti-submarine warfare, ubåtsjakt) krävs det helikoptrar utrustad med sonar (precis som de regeringen avvecklade i 2008 och som nu står på museum) och havsövervaknings- och ubåtsjaktflygplan som P-3 Orion i tjänst i det Norska flygvapnet som skulle kunna ha spelat avgörande roller i operationen.

Sveriges försvarsmakt är inte utrustad för att utföra sitt uppdrag och om regeringen fortsätter att inte ta hänsyn till detta så kommer Ryssland utnyttja det. Främmande militärövningar på land och sjö mot Sverige kommer bli normen som under kalla kriget, bara denna gång har vi inget att agera med.

Som det ser ut nu så har Sverige två val; antigen ansök om Natomedlemskap för att ingå i artikel V som fastslår att ett angrepp mot ett Natoland är ett angrepp mot hela alliansen, eller så måste regeringen kraftigt öka försvarets resurser. Både för rikets säkerhet och som skydd mot naturkatastrofer naturkatastrofer. Jag beskriver läget som överbefälhavaren gjorde: Det är för jävligt.

Nimrod Persson

Behöver Sverige ett maffigare försvar?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela