Mattias Askerson
Mattias Askerson - Foto: Privat

"Regeringens budget ett svek mot Sveriges framtid – ungdomarna"

Mattias Askerson: "Trots Sveriges goda ambitioner i att få unga att utbilda sig vidare är vi ett av de länder där högre utbildning lönar sig sämst - och med regeringens budget blir det nu ännu sämre".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Mattias Askerson är student och moderat.

Följ honom på Twitter: @mattiasaskerson

Vi är många unga vuxna som funderar kring framtiden; jobbet, bostaden och kanske livspartnern. Detta i ett Sverige som trots omvärldens krisande ekonomier fortsatt framåt. I september i år började jag min utbildning till civilingenjör med inriktning samhällsbyggnad. Det är en utbildning som jag längtat efter att få påbörja sedan högstadieåren. Jag vill vara med och bygga framtidens städer, där arbeten växer fram, kreativiteten är stor och människor mår bra.

Nu pågår min utbildning i fem år, men självklart funderar jag och andra studenter på vilket Sverige och vilken arbetsmarknad som väntar. Det hände många saker i september utöver min studiestart - bland dessa fick vi en ny regering. Och jag tror inte jag är ensam om min ängslan över livet efter studierna. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har varit tydlig mot oss unga: det ska bli svårare att få jobb och studier ska löna sig sämre. För alla som oroar sig över om studielånen kommer att kunna betalas tillbaka är den nya politiken dåliga nyheter.

Sverige är ett bra land att leva i. Utbildningskvaliteten är hög, arbetsvillkoren goda och vi har klarat oss genom en kris som skakat hela vår omvärld. I en allt mer globaliserad värld där konkurrensen är hård behövs drivkrafter för jobb, studier och entreprenörskap. Finns inte goda möjligheter för jobb, studier och företagande klarar Sverige inte konkurrensen och då kommer vi som är unga få allt tuffare att komma in på arbetsmarknaden.

Trots Sveriges goda ambitioner i att få unga att utbilda sig vidare är vi ett av de länder där högre utbildning lönar sig sämst - och med regeringens budget blir det nu ännu sämre. Nedtrappat jobbskatteavdrag och sänkt gräns för statlig skatt är några av de förslag som kommer göra det mindre lönsamt att utbilda sig. 

I ett läge där Sverige behöver till exempel fler ingenjörer är det anmärkningsvärt att regeringen gör det mer lönsamt att hoppa av utbildningen eller till och med mer lönsamt att inte alls börja plugga.

Socialdemokraterna har inte bara svikit vallöften på löpande band i budgeten som presenterades igår. De har också tagit ställning mot ungdomars chanser på arbetsmarknaden. Regeringens budget är allt annat än en gåva till den ungdomsgeneration som ska bära Sverige framåt - den är ett svek mot Sveriges framtid!

Mattias Askerson,
Student 

/
/
/
Är regeringens nya budget ett svek mot ungdomen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.