Onsdag 28 Sep
Stockholm

"Regeringens budget ett svek mot Sveriges framtid – ungdomarna"

Mattias Askerson
Mattias Askerson. Foto: Privat

Mattias Askerson: "Trots Sveriges goda ambitioner i att få unga att utbilda sig vidare är vi ett av de länder där högre utbildning lönar sig sämst - och med regeringens budget blir det nu ännu sämre".

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Mattias Askerson är student och moderat.

Följ honom på Twitter: @mattiasaskerson

Vi är många unga vuxna som funderar kring framtiden; jobbet, bostaden och kanske livspartnern. Detta i ett Sverige som trots omvärldens krisande ekonomier fortsatt framåt. I september i år började jag min utbildning till civilingenjör med inriktning samhällsbyggnad. Det är en utbildning som jag längtat efter att få påbörja sedan högstadieåren. Jag vill vara med och bygga framtidens städer, där arbeten växer fram, kreativiteten är stor och människor mår bra.

Nu pågår min utbildning i fem år, men självklart funderar jag och andra studenter på vilket Sverige och vilken arbetsmarknad som väntar. Det hände många saker i september utöver min studiestart - bland dessa fick vi en ny regering. Och jag tror inte jag är ensam om min ängslan över livet efter studierna. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har varit tydlig mot oss unga: det ska bli svårare att få jobb och studier ska löna sig sämre. För alla som oroar sig över om studielånen kommer att kunna betalas tillbaka är den nya politiken dåliga nyheter.

Sverige är ett bra land att leva i. Utbildningskvaliteten är hög, arbetsvillkoren goda och vi har klarat oss genom en kris som skakat hela vår omvärld. I en allt mer globaliserad värld där konkurrensen är hård behövs drivkrafter för jobb, studier och entreprenörskap. Finns inte goda möjligheter för jobb, studier och företagande klarar Sverige inte konkurrensen och då kommer vi som är unga få allt tuffare att komma in på arbetsmarknaden.

Trots Sveriges goda ambitioner i att få unga att utbilda sig vidare är vi ett av de länder där högre utbildning lönar sig sämst - och med regeringens budget blir det nu ännu sämre. Nedtrappat jobbskatteavdrag och sänkt gräns för statlig skatt är några av de förslag som kommer göra det mindre lönsamt att utbilda sig. 

I ett läge där Sverige behöver till exempel fler ingenjörer är det anmärkningsvärt att regeringen gör det mer lönsamt att hoppa av utbildningen eller till och med mer lönsamt att inte alls börja plugga.

Socialdemokraterna har inte bara svikit vallöften på löpande band i budgeten som presenterades igår. De har också tagit ställning mot ungdomars chanser på arbetsmarknaden. Regeringens budget är allt annat än en gåva till den ungdomsgeneration som ska bära Sverige framåt - den är ett svek mot Sveriges framtid!

Mattias Askerson,
Student 

Är regeringens nya budget ett svek mot ungdomen?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.