Onsdag 27 Okt
Stockholm

"Nattklubbar: Ni måste satsa mycket mer på mångfalden!"

Mats Wurnell
Mats Wurnell. Foto: Privat/TT

Mats Wurnell: "Jag uppmanar härmed landets bar- och klubbägare att tänka om, och inse att det uppstår magi när människor med olika bakgrund och erfarenheter möts under avslappnade former".

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Mats Wurnell är frilansskribent med fokus på musik, kultur och nöje. 

Följ honom på Twitter: @matswurnell 

Jag arbetar just nu med en bok om diskoeran i Sverige som tog sin början i mitten av 70-talet och varade i ungefär tio år. Det var en galen tid och det finns oändligt med spännande historier om dekadens, hedonism och fullpackade klubbar med en obeskrivbar stämning. I mitt arbete med denna bok pratar jag med många klubbägare, discjockeys och klubbesökare från den tiden och det finns ett ämne som återkommer i varje samtal – nämligen den mångfald som fanns på många av nattklubbarna.

Det berättas entusiastiskt om festnätter där ingen gjorde skillnad på folk och folk. Politiker, homosexuella och nya svenskar dansade tillsammans med rullstolsburna, unga klubbkids och kändisar. I baren trängdes rika affärsmän och transvestiter med filmstjärnor och vanliga arbetare från förorten. Nattklubben var en smältdegel där alla kunde slappna av, umgås över gränserna och hänföras av musiken och dansen. Vardagens bekymmer lämnades i garderoben tillsammans med jackan.

Faktum är att denna mångfald var ett medvetet val från klubbarnas ledning. Nyckeln till framgång låg i att hitta den perfekta mixen av människor. Ingen samhällsgrupp skulle dominera över någon annan. Bland de nattklubbar som arbetade på det sättet finns legendariska diskotek som Studio 54 i New York men även svenska exempel som storklubbarna Alexandra's i Stockholm och Trocadero i Malmö. Listan kan göras lång.

Så - hur ser det ut i dag på de svenska nöjesetablissemangen? Min bedömning är att det, med några enstaka undantag, är likriktat, odynamiskt och alltför friktionsfritt. Ofta ser besökarna på en specifik klubb ungefär likadana ut, är lika gamla och har samma åsikter. Man rör sig i sina egna kretsar, trivs i gemenskapen och njuter av en friktionsfri tillvara där alla tycker samma sak som personen bredvid. Visst kan det vara kul - men dynamiken saknas.

Jag uppmanar härmed landets bar- och klubbägare att ändra på detta, och inse att det kan uppstå magi när människor med olika bakgrund och erfarenheter möts under avslappnade former. 

Det är ingen lätt uppgift och det handlar om ett långsiktigt, medvetet arbete som säkerligen kan innebära en och annan motgång. Men jag tror en stor belöning kan vänta på den som vågar arbeta aktivt för en ökad mångfald under diskokulorna. Det finns en möjlighet att bli nästa legendariska nattklubb som tar steget in i historieböckerna, och dessutom bidra positivt till samhällsutvecklingen i stort.

Låt oss skapa magi på dansgolven!

Mats Wurnell

Behöver nattlivet mer mångfald?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela