Camilla Sten
Camilla Sten - Foto: Privat

"Det finns inga frikort från folkmord, Johan Hakelius"

Camilla Sten: "Visste du, Johan Hakelius, till exempel att den Hitler-ledda regeringen i Tredje Riket drev världens första framgångsrika anti-röknings-kampanj?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Johan Hakelius tycker att det gamla husspöket politisk korrekthet är ute och härjar igen, och han är här för att förklara för oss varför vi borde göra oss av med det.

I sin krönika försvarar Hakelius Ulf Nilssons uttalanden om att västerländsk kolonialism på det stora hela gjort världen till en bättre plats. Han jämför västerländsk kolonialism med romersk kolonialism, och hävdar att han önskar att romarna hade kolonialiserat – ”civiliserat” – även Sverige. Hakelius försvarar Nilsson med att kolonialisterna inte uppfann våldtäkt, folkmord, och massmord; att man måste kunna se även det goda västerländsk kolonialism fört med sig.

På detta vill jag svara med ett intressant fakta: visste du, Johan Hakelius, att den Hitler-ledda regeringen i Tredje Riket drev världens första framgångsrika anti-röknings-kampanj? Tror du att de miljontals människor som dog i koncentrationsläger skulle må bättre, om de hade vetat det? Tror du att de överlevande hade mått bättre? Eller de som lämnades kvar?

Som exempel på bottenlös ondska är Hitler och nazismen så väl använda att de nästan känns utnötta, men själv tycker jag att de egentligen är bättre ett exempel på något mycket viktigare: den nyanserade ondskan. Varför förvånas vi av bilder på Hitler på en kälke? Varför är det något underligt att Nazityskland hade stränga lagar mot djurmisshandel? Vi förvånas för att den barnsliga föreställningen om det odelat onda fortfarande ligger kvar hos oss. Vi chockeras för att det inte stämmer med vår världsbild att Stalin var poet, eller att Osama bin Laden var duktig på volleyboll. Vi vill inte ha en nyanserad bild av det onda, för då tvingas vi se förövarna som människor. Då tvingas vi se den större bilden. Då tvingas vi se att de inte är så främmande. Att de bara är myntets andra sida.

Västerländsk kolonialism var ett folkmord och ett övergrepp. Det spelar ingen roll om britterna byggde vägar, eller om belgarna lade grunden till gruvindustrin. Att ha förbättrat infrastrukturen är inte ett frikort för att ha mördat och förslavat hela nationer. De är inte jämförbara. De är inte jämlika. Och att föreslå att de är det är en förolämpning. Det är inte ett breddande av debatten, det är att hålla värdet av vår ”civilisation” över värdet av många miljoner liv.

Ett folkmord är ett folkmord även om det inte är det första. Ett liv som tas är inte värt mindre för att ett liv har tagits förut. Nej, Johan Hakelius, kolonialisterna uppfann inte folkmord, eller våldtäkt, eller massmord. Men det gör dem inte desto mindre till våldtäktsmän eller mördare. Att försvara kolonialismen med att kolonialisterna faktiskt gjorde bra saker också är inte mer legitimt än att hävda att arvet efter gulaglägren borde vägas upp av kvalitén i Stalins poesi.

De odelade monstren hör hemma i sagorna, Johan Hakelius. De är inte verkliga. Letar man tillräckligt länge kommer man alltid att hitta goda sidor hos förövarna. Det gör inte deras brott mindre verkliga, och det gör inte deras offer mindre drabbade. Att ett brott inte är unikt gör det inte mindre fasansfullt - Hitler var trots allt inte den första att döda judar. Fråga bara dina välvilliga romerska kolonisatörer. 

Camilla Sten

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Camilla?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.