Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"När ni tog bort Läx-rut stal ni min möjlighet till självförsörjning"

- 25/10/2014, 14:01
Saga Bowallius

Saga Bowallius

Privat

Saga Bowallius (LUF): ”Jag vill så gärna hjälpa denna tjej att klara av den tuffa, sista terminen i grundskolan, men å andra sidan kan jag inte betala på ICA med mitt stora hjärta.”

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I dag presenterade regeringen sin budget inför 2015 där det framgår att RUT-avdraget för läxhjälp kommer läggas ner i januari.

Jag som har en enskild firma som säljer läxhjälp har nu tre alternativ. Alternativ ett är att jag lägger ner mitt företag, som betalat cirka 17 000 i skatt i år, gett mig arbetslivserfarenhet och en inkomst vid sidan av studiebidraget. 

Ett andra alternativ är att jag höjer mitt pris och/eller sänker min lön. Jag har som läxhjälp och egenföretagare en bra timlön i dag, men utan RUT-avdraget och med fördubblade sociala avgifter kommer jag tjäna ungefär detsamma som om jag jobbade på donken (för att inte tala om att de stora läxhjälpsföretagens lönesänkningar!), och det lönar sig inte när man bara jobbar två timmar åt gången. Det sista alternativet är att jag jobbar svart.

Jag har under ett år hjälpt en tjej få godkänt i alla ämnen. Hon har fått sitt första C, och hon har slutat be om ursäkt när hon på grund av sin dyslexi läser fel. Hennes pappa har skrivit att "de resultat vår dotter fått med Sagas hjälp under ett år har inte skolan klarat av på sju", och hela familjen är överens om att det är en mycket bättre stämning hemma när de inte behöver tvångsplugga tillsammans, eftersom det bara leder till bråk.

Jag vill så gärna hjälpa denna tjej att klara av den tuffa, sista terminen i grundskolan, men å andra sidan kan jag inte betala på ICA med mitt stora hjärta. Jag vill inte ta mer studielån än jag behöver. Jag vill vara självständig och tjäna mina egna pengar.

Jag förstår vad de rödgröna vill åstadkomma genom att ta bort läxrutet. De vill att skolan ska vara så bra att den hjälper alla så att de når de betyg de vill. Men om skolan ska ersätta läxhjälpen - fixa den först. Var är skolinvesteringarna som kommer hjälpa min läxhjälpselev? Ladan är ju tom och hon behöver hjälp NÄSTA termin. Och hur ska reformerna ge resultat så snabbt om vi behöver 43 000 nya lärare? Stefan Löfven sätter mig i en väldigt svår position. Det är nu de rödgröna som får allt att handla om pengar - det enda som avgör om jag får jobba i höst är hur mycket pengar familjen jag jobbar för har. Det är det regeringens budget innebär för mig och min läxhjälpsfamilj, och många andra, i praktiken.

Saga Bowallius

Är det fel att ta bort RUT-avdraget för läxhjälp?