Onsdag 5 Okt
Stockholm

RepF: "Prinsens bröllop bara en dyr avledningsmanöver"

Magnus Simonsson
Magnus Simonsson. Foto: Privat/TT

Magnus Simonsson (Republikanska föreningen): "Att kungafamiljen medvetet gör sina privata tillställningar till offentliga pr-jippon är en utstuderad strategi för att behålla sitt politiska inflytande och sina ekonomiska fördelar"

Kommentera (15)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Besök Republikanska föreningens webbsida.

I går meddelade hovet i ett pressmeddelande att bröllopet mellan Carl Philip Bernadotte och Sofia Hellqvist kommer att äga rum den 13:e juni nästa år. Eftersom det inte är en statsangelägenhet att statschefens mellanbarn gifter sig borde bröllopet få vara en privat angelägenhet, men kungahuset väljer att göra det så offentligt som möjligt.

Att kungafamiljen medvetet gör sina privata tillställningar till offentliga pr-jippon är en utstuderad strategi för att behålla det politiska inflytande och de ekonomiska fördelar som de själva får genom monarkin. För med glitter och glamour kan de öka sin popularitet och flytta fokus från en mycket angelägen diskussion om framtidens statsskick.

Kungliga bröllop symboliserar också en av nackdelarna med monarkin, nämligen hur myndiga medborgare ser sig som undersåtar. Vilhelm Moberg konstaterade i sin debattskrift "Därför är jag republikan" (1955) att: "i en monarki uppkommer det alltid en anda av undersåtlighet, som icke är fria medborgare värdig". Snart 60 år senare finns fortfarande denna "anda av undersåtlighet" kvar och tyvärr visar den sig mycket tydligt. 

Många människor uppvisar sina sämsta sidor när det gäller fjäsk och inställsamhet i närheten av kungligheter. Även media, inte minst public service, brukar vara bra på att dansa efter hovets pipa. Jag gissar att SVT på kungahusets begäran kommer att direktsända hela bröllopet med studiosamtal före och efter samt ha ett längre sammandrag på bästa sändningstid samma kväll.

Samtidigt är det uppenbart att när strålkastarljuset riktas mot kungahuset så framkommer monarkins otidsenlighet och absurditet med all tydlighet. Enligt successionsordningen, en av Sveriges grundlagar, får inte en prins eller prinsessa gifta sig utan samtycke av kungen och godkännande av regeringen. I alla fall inte om personen vill behålla rätten till tronen. Carl Philip Bernadotte, som under sin uppväxt har fostrats in i en roll som prins, skulle nog ha svårt att välja mellan tronföljden och kärleken. Han behövde dock inte göra detta val, utan har fått kungens och regeringens medgivande att gifta sig. Det medeltida system som monarkin utgör visar sig därmed i sin sanna form. Endast personer inom kungahuset måste få godkännande från kungen och regeringen för att få ingå äktenskap.

Jag anser att frågan om Sveriges statsskick är viktig och principiell. Monarki går inte ihop med demokrati eftersom rollen som statchef går i arv inom en och samma familj, men trots att vi lever i ett land som hyllar demokrati och jämlikhet är det fortfarande många som smickras av kungligheternas skådespel och därför inte inser det orimliga med att ha ett kungahus. Det nuvarande statsskickets grundidé är att alla människor inte ska vara jämlika.

För mig är det viktigt att Sverige blir en republik och jag ser många fördelar med ett nytt statsskick. Några exempel:

1) Demokrati. Rätten att representera dig kan ingen ärva, den är din att ge.

2) Jämlikhet. Det blir ingen särbehandling i grundlagen av en grupp individer bara för att de råkar födas inom en utvald familj.

3) Ett modernt och rakryggat samhälle. I en monarki frodas fjäsk och personkult kring kungligheterna.

Förhoppningsvis kan Carl Philip Bernadottes giftermål väcka fler republikaner och på så sätt föra något positivt med sig. För många fler människor borde reagera på hur bakåtsträvande det är med monarki. Vi medborgare ska inte låta oss bländas av kungligheterna, utan ta demokratin på allvar. Republik är statsskicket för Sverige i framtiden.

Magnus Simonsson,
Generalsekreterare för Republikanska föreningen

Kommer du att titta på prinsens bröllop?
Tack för din röst!
Kommentera (15)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.