Alexander Erwik
Alexander Erwik - Foto: Privat/TT

"Varför är ni så vidriga och oförskämda mot servicepersonal?"

Alexander Erwik: "Tänk om jag skulle komma till ditt kontor på morgonen, börja riva ut papper och blanda i total oordning, och ta alla post-it-lappar du satt upp och kasta i papperskorgen".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Alexander Erwik är chefredaktör och delägare på finest.se, och är sedan 2014 partimedlem i Feministiskt initiativ.

Följ honom på Twitter: @AlexanderErwik

Människor som jobbar med service nattetid borde ha någon form av pris för att de står ut med så mycket vidriga människor. Vuxna människor som beter sig som barn när de får lite alkohol i sig. Som inte ens skäms för att de beter sig som fjortisar i vuxen ålder.

Passerade 7-Eleven på vägen hem. Bakom mig i kön står en kvinna i 30-årsåldern. Hon kan bara inte låta bli att irritera kassören som räknar mynt. '35 98 97 34 12' gapar hon över disken. Att han blir märkbart irriterad hindrar henne inte. Tre-fyra gånger till blir det. Emellanåt hånskrattar hon ihop med sin tillsynes lika vidriga pojkvän ”Jag kan bara inte låta bli”, skrockar hon. Och JAG har svårt att låta bli att inte lägga mig i och fråga hur gammal hon egentligen är.

Vi kan konstatera att hon troligtvis inte jobbar med service. Om hon någonsin har. Nu känner jag inte henne personligen, men hennes approach präglas av en sorts överlägsen attityd. Hon tycker helt enkelt att hon är lite finare och viktigare än alla andra. Framför allt servicepersonal. Hennes ton och sätt att prata är färgat av förakt. För det kan ju inte vara så att man respekterar en annan människa med det beteendet?

Säg att du välartade kvinna jobbar på en advokatbyrå. Tänk om jag skulle komma till ditt kontor en timme före dig på morgonen. Börja riva ut papper och blanda i total oordning. Kanske ta mig in i din dator, in i din kalender och byta plats på alla möten. Ta alla post-it-lappar du satt upp och kasta i papperskorgen. 

Nu tänker hon att det inte är samma sak, för hennes jobb är nämligen mycket viktigare. Det är det inte alls. Mitt beteende hade varit exakt lika vidrigt och barnsligt som det du gjorde ikväll. Och du är förmodligen inte den enda som kommer vara vidrig, oförskämd och respektlös mot de som står på 7-Eleven i natt.

Ge fan i att störa folk som står och försöker göra sina jobb. Drick inte så jävla mycket om du inte kan bete dig. Och torka bort det där självbelåtna flinet från ditt ansikte. Och ta en treo redan nu. I förebyggande syfte. Den såg du ut att behöva.

Alexander Erwik

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att folk är vidriga mot servicepersonal?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.