Amra Bajric och Adori Rahman.
Amra Bajric och Adori Rahman. - Foto: Privat

"SVT har ett ansvar att inte normalisera och ge rum åt nazister"

"SVT har ett ansvar att inte normalisera och ge rum åt krafter som hotar och skadar många grupper i samhället och dessutom är ett hot mot demokratin" skriver Adori Rahman och Amra Bajric.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Mer om skribenterna

Följ Adori Rahman på Twitter:
@AD0RI  

Följ Amra Bajric på Twitter:
@OndTon

Iveckan har programmet ”Diktatorn” som sänds i SVT premiär. Åttadeltagare ska stängas in i en simulerad diktatur under åtta dagar,detta för att unga ska se vikten av demokrati i ett samhället.Detta skulle kunnat vara ett bra koncept om det inte vore så att URgjorde den högst antidemokratiska handlingen och valde att ge enuttalad rasist en plattform på bästa sändningstid.

DeltagarenJimmie Byström, 24 år gammal, är inte särskilt diskret gällandesin ideologiska hållning. Han poserar obekymrat i en nazistuniformpå en facebookbild samt ger uttryck för rasistiskt tankegods därsåväl som i programmet. Ändå ges Byström plats i ett publicserive-program, och därmed bidrar SVT till normalisering av rasismoch ser till underhållningsvärde före allas lika människovärde.

CharlotteSifvert, projektledare på UR, menar att vi har yttrandefrihet iSverige och alla har rätt att komma till tals. Detta får mig attundra vad Sifvert och andra på UR har för definition av demokratioch yttrandefrihet. Har det förekommit en diskussion kringyttrandefrihet kontra hets mot folkgrupp? Kommer SVT och UR se tillövriga deltagares väl och ve, då det finns rasifierade blandövriga deltagare? Sifvert menar vidare att deras uppdrag är attspegla samhället. Ja, detta sker ju onekligen då reaktionärakrafter får synas, höras och reproduceras i samhällets allaoffentliga rum och därför är det kanske givet att detta ska skeäven i dokusåpaformat. 

Frånvaron av öppna transpersoner iprogrammet speglar samhället. Den totala avsaknaden av antirasistiskanalys i media speglar samhället. Frågan är om detta är en”neutral” och ”objektiv” avbildning av samhället i stort,som jag antar att SVT och UR försöker ge uttryck för. I och meddetta ter det sig som att vederbörande tycker att rasister har engiven plats i samhället.

SVThar ett ansvar att inte normalisera och ge rum åt krafter som hotaroch skadar många grupper i samhället och dessutom är ett hot motdemokratin. Yttrandefrihet innebär inte att nazister bör eller harrätten att höras på bästa sändningstid. Yttrandefriheten tarslut där någon annans frihet begränsas. Nazistiska och rasistiskaåsikter gör just detta, begränsar människors frihet och gör illastora och redan utsatta grupper i samhället. Att vilja speglasamhället i ett mikroformat i en dokusåpa är ingenting nytt. Detsom SVT gör nu är däremot inte en spegling av samhället, det ären reproduktion och normalisering av den ökade rasismen. 

Om syftetmed programmet är att unga ska lära sig vikten av demokrati så ärfrågan onekligen – varför ha med en deltagare med nazistiskaåsikter? Varför ha med deltagare vars hela världssyn och ideologibygger på att motverka det demokratiska styret vi har i Sverigeidag? Varför ge sådana åsikter en ännu större plattform? Om SVTvill spegla samhället, varför inte spegla mer av dom krafter somförsöker motverka antidemokratiska tendenser och strömningar iSverige? Varför inte välja att spegla den delen av Sverige somarbetar för att representera, inkludera och förbättra tillvaronför oss alla? Varför lägga fokus och ge plats till något somenbart skadar samhället?

Dennatyp av samhällsskildring sker enkom på bekostnad av vissa kroppar.Kroppar som inte får delta på samma villkor och som rentav hatasoch diskuteras i all oändlighet. Byström står för mångaantidemokratiska värderingar vilket SVT och UR upprätthåller. Attpåstå något annat är att befria denna institution som mediafaktiskt är från allt ansvar.

Enkan även ställa sig frågande till huruvida demokratibegreppet ärtillräckligt eller behöver omformuleras. Just nu verkar detnämligen som att demokrati legitimerar alla möjliga sortersförtryck.  

Adori Rahman
Amra Bajric

SVT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.