Aron Jonsson Regnéll
Aron Jonsson Regnéll - Foto: Privat

Aron Jonsson Regnéll: "Prisa gud! Keynes är äntligen död!"

Aron Jonsson Regnéll: "När riksbanken nu står utan vapnet att sänka räntan spelar regeringen ett farligt spel när de försvårar för företagen, med Sveriges välfärd och ekonomiska ställning som insats"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Aron arbetar på ett stort svenskt finansbolag och är engagerad liberal.

På tisdagen meddelade riksbanken somväntat att man väljer att sänka den redan rekordlåga räntanytterligare. Bedömare har inför beslutet förutspått att räntanskulle komma att sänkas till 0,10% eller till och med till 0,05%.

Riksbanken gick längre och raderar utsin styrränta. Sänkningen blir alltså hela vägen ner till 0,0%.

Svenska folket har kommit att bli såvana vid räntesänkningar att inte ens detta är något som i någonstörre grad bidrar till varken höjda ögonbryn eller oro. Tvärtomär det tveklöst så att många gläds åt att de redan billigabolånen nu blir ännu mer förmånliga.

Den oro som ändå brukar framförasvid räntesänkningar är just att de riskerar att bidra till enbolånebubbla där många får gå från hus och hem när räntornasedan stiger. Många minns trots allt 90-talets fastighetskris.

Det största problemet, som tyvärrnästan aldrig berörs, är dock att Sverige genom de ständigaräntesänkningarna fått en marknad som är beroende av konstantastimulanser. För när räntan sänks får hushållen tillfälligtmer pengar i plånboken. Därför framstår många företag sombetydligt bättre än vad de faktiskt är. Företag som egentligen ärför dåligt rustade för att klara sig gör det ändå och kan tilloch växa under en tid.

I perioder där hushållenskonsumtionsförmåga minskar går luften dock ur den bubbla somskapats och eftersom vi då har en stor andel företag som är byggdapå skakig grund riskerar fler förlora sina jobb och lågkonjunkturenbli djupare än vad som annars vore nödvändigt. Tidigare harriksbanken mött detta med att sänka räntan ytterligare och därmedblåsa upp bubblan ytterligare så att dessa företag kan leva kvar,nu på ännu skakigare grund.

Denna politik har nu nått vägs ände.Eftersom riksbanken sänkt räntan till noll står de utan det vapende hittills använt för att motverka kriser.

Sverige är nu i akut behov att slå inpå en nu väg. Landets lador är verkligen inte tomma, menriksbankens är det. Vi har inget annat val än att äntligen ta ossan de verkliga problemen. Sveriges företag måste få ett klimat därde kan växa av egen kraft, utan stimulanser som skapar bubblor.Företag som inte är tillräckligt bra måste få försvinna ochlämna plats åt bättre.

Därför är det djupt oroväckande attvänsterregeringen går fram med flertalet direkt företagsfientligareformer. Att göra det dyrare att anställa, att införa nya skatterpå transporter och att kraftigt höja inkomstskatterna gör våraföretag svagare i en tid då de skulle behöva stärka sinkonkurrenskraft.

När riksbanken nu står utan vapnetatt sänka räntan spelar regeringen ett farligt spel när deförsvårar för företagen, med Sveriges välfärd och ekonomiskaställning som insats.

Aron Jonsson Regnéll,
Liberal

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.