Lördag 31 Jul
Stockholm

"Det finns bara ett enda sätt att bota mäns homofobi, och det är..."

Jonathan Schiess
Jonathan Schiess. Foto: Privat

Jonathan Schiess: "Jag tror att homofobiska killar helt enkelt är understimulerade. Kanske ligger lösningen i att förespråka två timmar bögporrsurfande i veckan".

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Följ Jonathan Schiess på Twitter: @schiess93

Psykologiföreläsningen igår handlade om klinisk psykologi och allt vad det innebär. En ovanligt tråkig föreläsning, faktiskt. Inte för att klinisk psykologi inte låter fantastiskt kul men för att föreläsaren var oerhört tråkig att lyssna på. Mikrofonen han hade fäst på sin skjorta virade in sig i skjortkragen efter några minuter vilket gjorde att det under resten av föreläsningen lät som om han pratade genom en bulldeg.

Hursomhelst, vi fick se ett tio minuter långt YouTube-klipp där praktikanter och doktorander inom den kliniska psykologins olika tillämpningsområden intervjuades och motiverade varför de hade valt att söka sig till just denna gren inom psykologin. En av de som blev intervjuade var homosexuell och inledde med att säga: "Jag som homosexuell valde att jobba med det här för att belysa intolerans och jobba för ett mer jämlikt..." 

Det intressanta och faktiskt lite förvånande var responsen den här killen fick av grabbarna i raden bakom mig. De började skratta när orden "Jag som homosexuell..." sades. Jag tänkte: "OK, fair enough, vi kan ju inte bara ha kunskapstörstiga och grupptrycksresistenta elever på universitetet." När föreläsningen tog slut och alla började packa ihop sina saker hörde jag samma snubbar prata om killen i klippet igen. "Fucking poof", vilket på oambitiös engelska betyder "bög". 

Varför är så många killar så spända inför homosexualitet och bögar? Tjejer är ju aldrig oroliga för att folk ska tro att de är lesbiska. Och om de är lesbiska så är det ju ”bara hett”, eller hur? Jag tror att många killar väljer att möta homosexualitet med medveten avsmak och adrenalin-inducerad grottmansaggression eftersom det i sig ökar chansen för blodet att pumpas in i arm- och benmusklerna i stället och minskar risken att pumpas in i penis. 

"Ja, visst, Jonathan, de allra flesta homofober är osäkra i sin heterosexualitet och vågar inte annat än att ibland aggressivt ta avstånd från en läggning som de egentligen är en del av. Bla bla bla..." 

Ja, det tror jag. Men det är ju inte killarnas fel. Det är inte ens på skalan "rätt-fel" eftersom det i sig förutsätter att det finns en universell moralisk slutsats som är bättre eller sämre än någon annan. Jag tror att homofobiska killar helt enkelt är understimulerade. De har inte upplevt tillräckligt mycket av den homosexuella världen. Och för att göra det praktiskt för oss - så att vi slipper gå ut och aktivt leta upp en homosexuell och fråga om hans liv - så kanske lösningen ligger i att förespråka två timmar bögporrsurfande i veckan. Jag höftar nu. Tre timmar kanske är bättre. Och jag menar inte i syfte att besudla sig själv medan man gör det (om man inte vill, så klart) utan bara för att få en tydlig bild av vad bögsex är för något. För det är ju själva akten som homofober är rädda/upprörda över. 

Jag är väl medveten om att bögporr inte är en illustration på kärlek mellan homosexuella, så lägg av med att dra någon sådan slutsats av den här texten, om du nu gör det. Kärleken mellan två eller fler homosexuella tror jag är väldigt ointressant för homofober. Det är själva akten som är äcklig. Så, tre timmar bögporr i veckan. Kanske det skulle kunna få sådana här konsekvenser: 

Dag ett: "Fyfan vad äckligt. Seriöst. Pallaaaa. Måste jag?"

Dag två: "Men OK, vi har sett det här nu. Shiiit... Asså jag pallar inte."

Dag 17: "Okej, vem fan bryr sig? Seriöst, killar som ligger med varandra. Och? Kan vi inte kolla på det nya South Park-avsnittet nu. 

Ahaah! Framsteg! Hela grejen har blivit avsexualiserad för heterosexuella män och för omedvetet homosexuella/bisexuella män kanske upplevelsen tvingat dem att omvärdera sig själva och den sexuella läggningen de kanske av rädsla eller osäkerhet flyr från. Hade alla osäkra heterosexuella killar gjort det här från, låt oss säga, åldern 13 till 18 år kanske vi hade sluppit alla hatbrott, all diskriminering, alla föråldrade normer och all misshandel mot homosexuella män som grundar sig i rädslan som uppstår när man inte kan förhålla sig till någons homosexualitet genom en egen stabil heterosexuell identitet. 

Med risk för att jag skriver er på näsan. Ni fattar att den här texten inte seriöst förespråkar tvångstittandet av bögporr. Mellan raderna säger den att jag tror att det är viktigt att utforska och lära oss om allt det vi inte känner till OM dessa saker gör att vi blir rädda eller osäkra. Det var allt för mig denna gång. Nästa gång kanske jag skriver om bord som jag blivit inspirerad av när jag såg ett träd. You never know, man. You never know. 

Jonathan Schiess,
Studerar juridik på Uppsala Universitet

Låter det här som rätt metod för att bota homofobi?
Tack för din röst!
Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela