Kaisa Karro (SSU), Mårten Roslund (Grön Ungdom)
Kaisa Karro (SSU), Mårten Roslund (Grön Ungdom) - Foto: Privat

SSU, Grön Ungdom: "Dags att stoppa manskvoteringen"

Grön Ungdom och SSU: "Män kvoteras in i maktens rum på bekostnad av bättre lämpade kvinnor. Det är orättvist och samhällsekonomiskt problematiskt".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Mårten Roslund på Twitter: @MartenRoslund

Följ Kaisa Karro på Twitter: @KaisaKarro

S- och MP-regeringen har meddelat att en kvoteringslag kommer att införas 2016 om inte börsbolagen själva lyckas skapa jämställda styrelser. Svenskt Näringsliv med högern i släptåg har gått i taket, med argumentet att kompetens skall vara den avgörande faktorn. På den punkten är vi fullständigt eniga, och därför välkomnar vi regeringens förslag. Det är dags att avskaffa den orättvisa manskvoteringen.

Alliansen skrev 2011 under på en radikal vision för jämställdhetspolitiken: en jämn fördelning av makt och inflytande i samhället mellan kvinnor och män. Detta visade sig vara tomma ord, och i det mäktiga näringslivet har könsstrukturerna lämnats därhän. 

MP och S flaggade redan 2006 för ett krav på minst 40 procents representation av vartdera könet i bolagsstyrelser. Näringslivet insåg att det var skarpt läge, och en viss förändring kunde skönjas. När borgerligheten tog makten samma år försvann påtryckningarna mot bolagen, vilket drastiskt bromsade utvecklingen. Nu har Sverige röstat för en annan riktning – en ny regering som är redo för radikal feminism. Det är dags att sätta kompetens före kön.

SCB visar att närmare 80 procent av styrelseledamöterna är män. Ett av tre bolag har inte en enda kvinna i ledningsgruppen. Alliansen frågade 2009 samtliga börsbolag varför de inte lyckats bättre, men enbart ett fåtal svarade. Förklaringen till problemet är knappast någon hemlighet, men det är en obekväm sanning för politiker som inte vågar formulera progressiva förslag. MP och S förstår att könsfördelningen skapas av sociala processer. I styrelser och valberedningar sitter män som omedvetet definierar kompetens som någon som liknar dem själva beträffande bakgrund, erfarenheter och könsuttryck. Det gör att den fria rekryteringen systematiskt utestänger de individer som avviker från mallen, nämligen kvinnor.

Kritik som framhäver meriternas betydelse faller platt; det sker ju redan en omfattande felfördelning i bolagsstyrelserna. Män kvoteras in i maktens rum på bekostnad av bättre lämpade kvinnor. Det är orättvist och samhällsekonomiskt problematiskt. Motståndare till representationskrav brukar förlöjliga metoden att bekämpa kvotering av män med positiv särbehandling av kvinnor. Men kvotering är inte är ett mål i sig; det är ett tillfälligt ingrepp i ett näringsliv som misslyckats med sin egen förändring. Kvoteringen av kvinnor rättar till en strukturell obalans; männens övertag omintetgörs och vågskålarna hamnar i linje med varandra. På sikt omformar det rekryteringen.

Faktum är att svenska bolag är medvetna om sin oförmåga att hantera de sega strukturerna. Charlotte Holgersson vid KTH har visat att även bland vd:ar som är emot kvotering erkänner majoriteten att en verklig förändring inte kan komma till stånd utan lagstiftning. När Sverige 2016 äntligen gör slag i saken kommer vi att vara långt ifrån först. EU-kommissionen angav redan 2012 att medlemsländerna med hjälp av nationella sanktioner bör garantera minst 40 procents kvinnlig representation i bolagsstyrelser. Det är alltså samma förslag som de svenska rödgröna presenterade sex år tidigare. Flera EU-länder har följt kommissionens linje.

Alliansen och SD har aktivt motarbetat både svenska lagändringar och EU-direktiv. Annie Lööf hävdade nyligen att könskvotering är en orimlig inskränkning av företagens rätt att själva utse sin ledning. Vi menar att börsbolagens betydande resurser gör dem till en samhällelig angelägenhet, vilket innebär att demokratiska principer måste appliceras på deras styre. Snedfördelning av makt mellan grupper i ett land är ett rättviseproblem, oavsett om det rör näringslivet eller staten. Eftersom en kvinnofientlig genusordning genomsyrar hela samhället måste den feministiska frigörelsen politisera nya områden. Sveriges nya regering har insett att jämställd makt inte är ett särintresse; det är en grundbult i demokratin. Högerpartierna fortsätter att blunda.

Mårten Roslund,
Talesperson i lika rättsfrågor, Grön ungdom

Kaisa Karro, 
Feministisk talesperson, SSU

/
/
SSU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Måste manskvoteringen stoppas?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.