Stefan Lindborg, förbundsordförande Ung Vänster
Stefan Lindborg, förbundsordförande Ung Vänster - Foto: Privat

"Bra villkor måste man kämpa för – se därför till att gå med i facket!"

Stefan Lindborg (Ung Vänster): "Den sjunkande fackliga organisationsgraden, inte minst efter den borgerliga regeringens nedmontering av a-kassan, riskerar att långsiktigt urholka löntagarkollektivets styrkeposition."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Stefan Lindborg på Twitter: @stefanlindborg

I två avsnitt har SVT:s Uppdrag granskning visat hur villkoren på arbetsmarknaden ser ut för många unga. I programmet möter man unga som har otrygga anställningar, dåliga arbetsvillkor och betalas löner som det inte går att leva på. Man får höra om hur unga skräms till tystnad med anställningsavtal som innehåller hot om böter på stora belopp för den som berättar om sina arbetsvillkor. I en del fall handlar det om rena lagbrott och i andra om hur arbetsgivare utnyttjar att ungdomsarbetslösheten är hög och att många unga inte vet sina rättigheter.

De otrygga arbetsvillkoren avspeglar en arbetsmarknad där maktförhållandena har förändrats. Arbetsgivarsidan har kunnat flytta fram sina positioner på löntagarkollektivets bekostnad. 

Den höga arbetslösheten innebär att arbetsgivarna kan välja och vraka och de otrygga anställningarna skapar tystare arbetsplatser. Den sjunkande fackliga organisationsgraden, inte minst efter den borgerliga regeringens nedmontering av a-kassan, riskerar därutöver att långsiktigt urholka löntagarkollektivets styrkeposition. Om utvecklingen mot ökad otrygghet ska kunna vändas måste den historiskt höga arbetslösheten bekämpas och lagen om anställningsskydd förstärkas.

Precis som framgår i programmet är det ett stort problem att många i praktiken står utanför den svenska modellen när man arbetar i företag som vägrar teckna kollektivavtal. Lösningen på detta är däremot inte att lagstifta om till exempel minimilöner. Vad säger att arbetsgivare som bryter mot andra lagar skulle vara beredda att betala en lagstadgad minimilön? Att ge politiker inflytande över lönesättningen känns allt annat än tryggt, inte minst med tanke på att taket i a-kassan inte har höjts sedan 2002. I stället för lagstiftning måste politiken säkerställa att fler omfattas av kollektivavtal, en väg till detta är möjligheten att ställa krav på kollektivavtal vid offentliga upphandlingar.

Så länge man som ung inte vet sina rättigheter är det omöjligt att hävda dem mot arbetsgivare som försöker utnyttja ungdomar. Skolans ansvar för att förbereda unga inför arbetslivet kan inte enbart handla om att förmedla yrkeskunskaper. Alla skolor borde aktivt bjuda in fackförbunden för att alla gymnasieelever ska komma i kontakt med facket och lära sig om sina rättigheter på jobbet. Därutöver vill Ung Vänster att arbetslivskunskap blir ett obligatoriskt ämne i gymnasieskolan.

Vi som är unga i dag möter en arbetsmarknad där otryggheten är normaliserad, därför måste vi lära oss samma dyrköpta läxa som generationer före oss förstod. Rättigheter kommer aldrig gratis och ges aldrig bort av någon annan. Det kommer alltid att finnas arbetsgivare som är beredda att utnyttja oss som slit och släng-varor, med otrygga anställningar och låga löner. För att förändra situationen måste man organisera sig, för det är först när vi håller ihop som vi blir starka. Bra villkor måste man kämpa för – se därför till att gå med i facket!

Stefan Lindborg,
Förbundsordförande Ung Vänster

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Stefan?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.