Stockholm

"Med erkännandet av Palestina har terrorism och hat uppmuntrats"

Butrint Bardhi, Tobias Petersson
Butrint Bardhi, Tobias Petersson. Foto: Privat

Tobias Petersson och Butrint Bardhi: "Om den svenska regeringen vill bygga fred i regionen, så är det dags att sätta ner foten mot terrorglorifiering och antisemitism i den Palestinska myndigheten".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Följ Tobias Petersson på Twitter: @TobiasPPI 

Igår tillkännagav utrikesminister Margot Wallström att svenska regeringen nu erkänner  Palestina som stat. Men regeringen gör fel. Palestina uppfyller inte de internationella kraven för en stat. Det finns inget specifikt avgränsat territorium och en regering som kontrollerar hela territoriet. Genom erkännandet frångår svenska regeringen alltså en internationellt etablerad princip för hur stater ska erkännas. 

Vi tycker också att en princip vid erkännande av nya stater ska vara att staten har en utvecklad demokrati. En sådan saknas i de palestinska områdena. Homosexuella, kristna och oliktänkare flyr från både det förtryck som utövas av Palestinske presidenten Mahmoud Abbas parti Fatah i Palestinska myndigheten och av terrororganisationen Hamas på Gazaremsan. Ska vi kalla det demokrati? 

En stat som Sverige ska erkänna måste också kunna leva i fred med sina grannar. Hamas ledarskap har inte erkänt sig villigt till en permanent tvåstatslösning och fred. Ett bevis på det är att Hamas besköt Israel med tusentals raketer i somras. Raketer över Israel har varit en vardag för israeliska medborgare. I Gaza utnyttjar Hamas barn som mänskliga sköldar i sitt propagandakrig. 

Ett annat bevis på att Hamas inte vill ha fred är att terrororganisationen inte har strukit från sina stadgar meningar om att döda judar. I artikel 13 i stadgarna skriver Hamas: ”Initiativ och så kallade fredliga lösningar och internationella konferenser står i strid med den Islamiska Motståndsrörelsens principer.” Hamas ser enligt sina stadgar bara våldet som vägen framåt i konflikten. Hamas ställer Israel mot Islam och citerar det Muslimska Brödraskapets Hassan al-Banna:  ”Israel kommer att fortsätta att existera till dess islam kommer att utplåna det, precis som det utplånade andra före sig.”  Hamas är inte ensamt om att använda våldets språk. 

Även Fatah och president Mahmoud Abbas hetsar befolkningen till att använda våld som metod att bekämpa vad man kallar ”ockupationen”. Fatah och den Palestinska myndigheten hyllar just nu på löpande band terrorister, som dödar spädbarn och kastar brandbomber mot civila israeler. Terrorister i israeliska fängelser belönas av palestinska myndigheter med hög lön för utförda terrordåd. I palestinska skolor förekommer hatindoktrinering. De palestinska barnen får lära sig att hata judar, något som inte bara skadar dessa barns sinnen utan även skadar fredsprocessen. 

Vi kan alltså se att varken Fatah eller Hamas är moderata krafter för fred. Margot Wallström har dock förklarat att erkännandet är ett stöd till just moderata krafter. Vilka är dessa moderata krafter? Det är en skyldighet för regeringen att redovisa detta. Om den svenska regeringen vill bygga fred i regionen, så är det dags att sätta ner foten mot terrorglorifiering och antisemitism i den Palestinska myndigheten. 

Detta gör Sverige genom att kräva att antisemitismen och terrorglorifieringen upphör.Ett erkännande utan krav på de palestinska myndigheterna gynnar inte fred i regionen utan i stället de politiska krafter i det palestinska samhället som vill använda våldets väg för att stärka sin makt. Ansvarsbördan för  eventuellt negativa konsekvenser vilar nu tungt på den svenska regeringen och lobbygrupper som drivit frågan.

Tobias Petersson, talesperson för Perspektiv på Israel
Butrint Bardhi, debattör och israelvän 

Gjorde sverige fel som erkände palestina?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.