Fredag 24 Sep
Stockholm

"Sverige, låt inte våra ord om ett fritt Palestina eka tomma"

Carolina Farraj, skribent och debattör.
Carolina Farraj, skribent och debattör. Foto: Privat

Carolina Farraj: "Sverige fattade ett klokt och riktigt beslut i och med erkännandet av Palestina, men jag vill komma med en vädjan".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Carolina Farraj är skribent och debattör.

Följ henne på Twitter: @Carolinafarraj

Sverige erkänner Palestina. Jag vet inte om jag kan klä min glädje i ord, eller om jag kan beskriva hur mycket det betyder för mig som svensk palestinier. Det är ett steg som betyder så mycket.

Israel blev inte överförtjusta i Sveriges erkännande utan valde att i protest skicka hem sin ambassadör som alltså inte längre kommer vara verksam på ambassaden i Stockholm. Så det var ju två glädjande nyheter för mig på en och samma gång, det är inte varje dag man har en sådan tur.

Att Israel upprörs och kallar ett erkännande av Palestina för en skam, skriker om Hamas, går och slänger lite extra hårt i dörren om sig är Israel i ett nötskal, allt annat hade förvånat mig. Men kan kan ju fråga sig varför? Varför är det så upprörande för Israel att Palestina erkänns som stat? 

Antagligen av samma anledning som det är så glädjande för mig. Att erkänna Palestinas rätt att existera är att erkänna att Israel har begått och än idag begår brott.

Israel som 1948 jämnade hundratals palestinska städer och byar med marken och satte hundratusentals människor i exil.

Israel som satt Gaza under en illegal blockad och fyllt Palestina med illegala bosättare för att ta över så mycket land som möjligt.

Israel som räknar ett palestinskt stenkast som ett brott och israeliska attacker med vit fosfor.

Israel som under 66 år har jobbat hårt för att jag ska kunna göra den här listan hur lång som helst.

Sverige fattade ett klokt och riktigt beslut i och med erkännandet av Palestina, men jag vill komma med en vädjan. Sverige, låt inte våra ord om ett fritt Palestina eka tomma utan fyll orden med handling.

Det är dags att införa sanktioner och bojkott mot en ockupation som inte lyssnar på internationell kritik och som år efter år fortsätter terrorisera palestinier. Det är dags att se att Israels brott har begåtts långt innan Hamas grundande och att Israel försöker få en situation där de obehindrat kan utöva sitt våld mot Palestina. 

Nu har vi sagt vad vi tycker. Nu är det dags att vi visar vad vi menar med våra ord.

Kommentera
Kopiera länk
Dela