Kristina Nilsson
Kristina Nilsson - Foto: Privat/TT

"Inför märkning av retuscherade foton – motverka vikthetsen"

Kristina Nilsson: "Min tanke är att det borde införas något som vi skulle kunna kalla ”Fair Photo”-märkning. Detta skulle vara ett bevis på att ett fotografi inte är manipulerat".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Kristina Nilsson är en jobbsökande civilingenjör som ska ha en fotoutställning i början av 2015.

Följ henne på Twitter: @MyEmeraldEye

När matproducenterna lägger tillsatser i maten så måste det redovisas i innehållsförteckningen. Det hjälper oss att göra vettiga val när vi står där och handlar. Det hjälper mig som laktosintolerant att undvika det som får mig att må dåligt. Så vart vill jag komma med detta? 

När det kommer till kulturen, det vill säga tidningar och magasin, då får producenterna fritt spelrum. Utan att på något sätt behöva redovisa hur de manipulerar innehållet. Senast i dag såg jag ett klipp där en modell fotograferas och sen får större ögon, längre ben och tunnare mage. Även om många förstår att mycket ”fixas till” så är det fortfarande inte alla och framför allt de yngre som inte förstår. Om man vill äta ”nyckelhålsmärkt” mat så finns det tillgängligt. Varför skulle det då inte finnas tidningar och magasin där bilderna har en ”Fair Photo” märkning?.

Men det är ju skillnad kanske du tänker. Maten påverkar ju oss på riktigt? För oss med allergi eller intoleranser så är det verkligen nödvändigt. Eller? Jo absolut. Många glömmer tyvärr att även tidningar och reklam har effekter på vår hälsa. Många glömmer de som dör av ätstörningar. Det är ju inte riktigt ätstörningen som är dödsorsaken, utan hjärtstillestånd eller organkollaps. Men detta drabbar så många fler än de som får plåga sina kroppar för att följa den norm som egentligen är ett omöjligt ideal.

Så min tanke är att det borde införas något som vi skulle kunna kalla ”Fair Photo”-märkning, vilket skulle vara ett bevis på att fotot inte är manipulerat. Om man vill gå ett steg längre så kan man beskatta de tidningar och reklamtillverkare som retuscherar bort de där kilona. De som lär unga människor att de inte duger som de är. Detta skulle även vara bra för jämställdhetsarbetet genom att flytta fokus från de yttre, och få främst kvinnor att förstå att de är något mer än ett objekt.

Om man inför denna typ av beskattning så skulle man nog med lätthet bekosta de fria museibesöken som den nya regeringen vill införa. Eller kanske eventuellt förbättra den katastrofalt dåliga ätstörningsvården. Och i så fall reducera dödsfallen i olika ätstörningar. Självklart bör man diskutera om det räcker med någon typ av skatt, eller kanske till och med införa något förbud. 

Det kanske låter dramatiskt men vi måste komma ihåg att det handlar om att rädda liv. Det kanske inte är just ditt liv, men kanske ditt barns.

Kristina Nilsson

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde "Fair Photo" införas?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.