Tisdag 17 Maj
Stockholm

"Inför märkning av retuscherade foton – motverka vikthetsen"

Kristina Nilsson
Kristina Nilsson. Foto: Privat/TT

Kristina Nilsson: "Min tanke är att det borde införas något som vi skulle kunna kalla ”Fair Photo”-märkning. Detta skulle vara ett bevis på att ett fotografi inte är manipulerat".

Kommentera (10)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Kristina Nilsson är en jobbsökande civilingenjör som ska ha en fotoutställning i början av 2015.

Följ henne på Twitter: @MyEmeraldEye

När matproducenterna lägger tillsatser i maten så måste det redovisas i innehållsförteckningen. Det hjälper oss att göra vettiga val när vi står där och handlar. Det hjälper mig som laktosintolerant att undvika det som får mig att må dåligt. Så vart vill jag komma med detta? 

När det kommer till kulturen, det vill säga tidningar och magasin, då får producenterna fritt spelrum. Utan att på något sätt behöva redovisa hur de manipulerar innehållet. Senast i dag såg jag ett klipp där en modell fotograferas och sen får större ögon, längre ben och tunnare mage. Även om många förstår att mycket ”fixas till” så är det fortfarande inte alla och framför allt de yngre som inte förstår. Om man vill äta ”nyckelhålsmärkt” mat så finns det tillgängligt. Varför skulle det då inte finnas tidningar och magasin där bilderna har en ”Fair Photo” märkning?.

Men det är ju skillnad kanske du tänker. Maten påverkar ju oss på riktigt? För oss med allergi eller intoleranser så är det verkligen nödvändigt. Eller? Jo absolut. Många glömmer tyvärr att även tidningar och reklam har effekter på vår hälsa. Många glömmer de som dör av ätstörningar. Det är ju inte riktigt ätstörningen som är dödsorsaken, utan hjärtstillestånd eller organkollaps. Men detta drabbar så många fler än de som får plåga sina kroppar för att följa den norm som egentligen är ett omöjligt ideal.

Så min tanke är att det borde införas något som vi skulle kunna kalla ”Fair Photo”-märkning, vilket skulle vara ett bevis på att fotot inte är manipulerat. Om man vill gå ett steg längre så kan man beskatta de tidningar och reklamtillverkare som retuscherar bort de där kilona. De som lär unga människor att de inte duger som de är. Detta skulle även vara bra för jämställdhetsarbetet genom att flytta fokus från de yttre, och få främst kvinnor att förstå att de är något mer än ett objekt.

Om man inför denna typ av beskattning så skulle man nog med lätthet bekosta de fria museibesöken som den nya regeringen vill införa. Eller kanske eventuellt förbättra den katastrofalt dåliga ätstörningsvården. Och i så fall reducera dödsfallen i olika ätstörningar. Självklart bör man diskutera om det räcker med någon typ av skatt, eller kanske till och med införa något förbud. 

Det kanske låter dramatiskt men vi måste komma ihåg att det handlar om att rädda liv. Det kanske inte är just ditt liv, men kanske ditt barns.

Kristina Nilsson

Borde "Fair Photo" införas?
Tack för din röst!
Kommentera (10)
Kopiera länk
Dela