Torsdag 21 Okt
Stockholm

"Disneyprinsessorna smittar småflickor med sitt sjuka kvinnoideal"

Emelie Leijon
Emelie Leijon. Foto: Privat/TT

Emelie Leijon: "De tecknade Disneyprinsessorna ÄR ett problem. De visar tydligt på de skeva kvinnoideal som finns i dag, och att våra älskade små flickor växer upp med en bild av att detta är det som är vackert".

Kommentera (44)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Besök Emelie Leijons blogg En Blommig Tekopp.

Jag ser hur Tova, 8 år, sitter och nyper sig i midjan samtidigt som hon tittar ner på sin iPad. Hon ser fundersam ut. Uppgiven. Bekymrad. Jag går fram och sätter mig bredvid och frågar vad hon tänker på samtidigt som jag tittar ner i hennes knä. På den upplysta skärmen ser jag fem flygande tjejer (de är alla såklart älvor får jag förklarat för mig senare) mot en blå bakgrund. Blått, brunt, gult, beiget och lila hår. Markerade kindben, smala halsar, långa ben och så de där timglasformade midjorna. Tova pekar och jag förstår så klart direkt vad det handlar om: Här sitter denna underbara unge och undrar varför inte hon har den där smala midjan. Här sitter denna glada, fantastiska lilla varelse och nyper sig i huden tills hon får blåmärken. ”Varför ser inte jag ut sådär? Det är mycket finare liksom.”

I dagarna har en bildserie på underhållningssajten Buzzfeed florerat i sociala medier. Bilderna föreställer några klassiska Disneyprinsessor och hur de skulle se ut om de haft realistiska midjemått. Detta är inget banbrytande och liknande jämförelser har gjorts tidigare. 

Artisten Nickolay Lamm på Mydeals.com skapade för ett år sedan en barbiedocka med en mer verklighetstrogen kvinnokropp och delningarna, kommentarerna och debatten kring artikeln flödade. Många håller med och ser problemen i att flickor i dag växer upp med dessa skeva kroppsideal. Lika många, om inte fler, tycker att debatten har gått för långt och jämrar sig över pk-maffians krigståg genom populärkulturen. I olika kommentarsfält till den först nämnda artikeln, den med Disneyprinsessorna, kan vi läsa kommentarer som:

”De är ju bara på film!!!! Herregud jag växte upp med Pippi och Madicken och alla Disneyfilmer inte fan bryr jag mig om hur dem ser ut?!?!?”

Förutom den uppenbara avsaknaden av strukturtänk och det ständigt uttjatade och naiva individ-utgångspunkten (jag gjorde ju, men jag påverkades inte) så förstår jag inte hur folk INTE kan se detta som ett problem. Vi lever i ett samhälle där media alldeles uppenbart påverkar våra liv. Vi ser retuscherade ansikten och kroppar vart vi går och om man tänker efter, egentligen, varför i hela friden ska tecknade kvinnor ha midjor som omöjligt kan innehålla ett tarmsystem? Varför kan de inte ha normala midjor med ett naturligt bäckenben?

Jag fortsätter att läsa kommentarerna. Någon skriver: ”Om något så ser ju Disneyfigurerna BÄTTRE ut med realistiska midjor.” En välmenande kommentar från en välmenande snubbe. Inget agg mot honom. Men inuti denna kommentar finns den problematiska tanken att kvinnors kroppar alltid ska recenseras och bedömas utifrån dess utseende. 

Inte sällan av män som med sin legitimitet som just män ska berätta att ”de visst gillar naturliga kvinnor.” Lite som Joakim Hillsons låt ”Vacker utan spackel.” Jag bryr mig inte om vad du tycker är vackert! Med eller utan smink, mitt jävla val. Precis som jag vägrar att acceptera att patriarkatet skapar pinnsmala dockor som får våra älskade ungar att må dåligt. 

För de tecknade Disneyprinsessorna ÄR ett problem. De visar tydligt på de skeva kvinnoideal som finns i dag. Och vet ni var det värsta med detta är? Det är att våra älskade små flickor växer upp med en bild av att detta är det som är vackert. I stället för att leka och vara barn sitter de och nyper sig i midjan. I stället för att vara rosiga om kinderna är de blålila på huden under magen.

Emelie Leijon

Sprider Disneyprinsessorna ett sjukt kroppsideal?
Tack för din röst!
Kommentera (44)
Kopiera länk
Dela