Eli Assis
Eli Assis - Foto: Privat/TT

"Sveriges erkännande av Palestina oroar mig som är israel"

Eli Assis: "Det oroar mig för att Sverige aktivt belönar terrorism. För att uppnå fred så behöver Israel en partner man kan förhandla med. Tyvärr är den partnern inte den palestinska myndigheten".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Eli Assis är född i Sverige men har bott i Israel i sex år och är både svensk och israelisk medborgare.

Sverige har nu officiellt erkänt Palestina som stat. Det oroar mig som israel. Det oroar inte mig för att jag inte tycker att palestinierna förtjänar en egen stat, för det gör de. Det oroar inte mig för att det strider mot folkrätten, det är oväsentligt. Det oroar inte mig för att erkännandet bryter mot svensk praxis för erkännande av stater. Nej, det oroar mig för att Sverige aktivt belönar terrorism.

Det Palestina som regeringen nu har erkänt består av Västbanken och Gaza. Västbanken styrs av president Mahmoud Abbas och hans parti Fatah. Gaza leds av terroriststämplade Hamas. Fatah är, enligt vad man ska förstå av Margot Wallströms uttalanden, "de moderata palestinska krafterna” som Sverige anser stärka med erkännandet. Det som oroar mig med detta är att Fatah endast är ”moderata” om man jämför dem med Hamas, och detta enbart för att Hamas är så pass extrema.

Fatah påstår sig vara för en tvåstatslösning och för fred men ser man på deras interna uttalanden och deras upphetsning till våld så är det solklart att så inte är fallet. Fatah är nu i en koalitionsregering med Hamas, så även om Fatah nu vore moderata så erkänns också indirekt Hamas som ett legitimt parti. Därför anser jag att genom att erkänna en palestinsk stat så har Sverige legitimerat terrorism och aktivt belönat den.

När man belönar den palestinska myndigheten på det här sättet utan att kräva någonting tillbaka så lär de sig att de inte behöver göra några eftergifter, de kommer få det dem vill oavsett. Därför har erkännandet motsatt effekt och i stället för att främja förhandlingar och fred så fördjupar regeringen konflikten.

I Jerusalem där min familj bor, har det varit speciellt oroligt de sista veckorna. Den 23:e oktober körde en palestinsk terrorist medvetet in i en folkmassa som klev av spårvagnen. En tre månader gammal bebis och en 22-årig kvinna dog och sju andra civila skadades. Dagen efter hyllades terroristen offentligt på Fatahs officiella Facebooksida.

Den 29:e oktober blev den religiösa aktivisten Yehuda Glick skjuten av en palestinsk terrorist. Glick sköts flera gånger och skadades allvarligt i samband med att han lämnade en konferens i Jerusalem. Glick har länge förespråkat judarnas rätt att också be på Tempelberget och det är därför han blev utsatt för mordförsöket.

Palestiniernas president Mahmoud Abbas hyllade i dag terroristen som utförde dådet och skrev: ”Med ilska har vi mottagit nyheten om avskyvärda lönnmordet utfört av terroristerna från den israeliska ockupationsarmén på er son Mutaz Khalil Hijazi, som kommer komma till himlen som en martyr som försvarat vårt folks rättigheter och dess heliga platser”. Att inget av detta har nämnts i svensk media är en av orsakerna till att vi israeler anser svensk media som anti-Israel. Eftersom Fatah öppet hyllar terrorister och betalar ut stora summor pengar till fängslade terrorister så undrar jag vilka ”moderata krafter” det är utrikesministern syftar på.

Hon påstår också att hon har fått positiv respons på erkännandet från unga israeler. Jag undrar vilka hon har talat med. Av alla israeler jag har snackat med så har ingen uttryckt sig positivt.

Jag är också för en tvåstatslösning men enbart om den kan ge oss fred. För att uppnå fred så behöver Israel en partner man kan förhandla med. En partner som tar avstånd från våld och terrorism. Tyvärr så är det så att den partnern finns inte just nu i den palestinska myndigheten, men om Sverige och andra länder hjälper till att stärka de krafterna som faktiskt är moderata, så kanske det finns hopp för fred i vår livstid.

Eli Assis

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Belönar Sverige terrorism?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.