Albin Axelsson
Albin Axelsson - Foto: Privat

"Jag är en individ – inte en genusbaserad, etnisk gruppmedlem"

Albin Axelsson: "Jag är extremt trött på detta grupptänk, där man buntar ihop människor och tillskriver dem kollektiva identiteter; etniska, genusbaserade, sociala, biologiska, kulturella, geografiska."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Albin Axelsson är en 22 år gammal juriststudent vid Stockholms universitet. Han är medlem i Nya moderaterna men ser sig själv som liberal debattör. Han är adopterad från Colombia och öppet homosexuell.

Vi lever i en tid av polarisering, där grupper ställs mot grupper och vi-och-dom-mentaliteten frodas tack vare populister och kollektivister. Det är som att vi helt har glömt bort att samhällets absolut viktigaste beståndspunkt är individen.

Feminism-debatten har tyvärr urartat i en kamp om vem som förespråkar den ”rätta” feminismen och den antirasistiska-debatten har låst fast sig i cirkelresonemang om rasifiering. Man har således helt missat målbilden – det vill säga lyfta fram individen. 

Jag är extremt trött på detta grupptänk, där man buntar ihop människor och tillskriver dem kollektiva identiteter; etniska, genusbaserade, sociala, biologiska, kulturella, geografiska. Där handlingskraften och den politiska viljan ligger hos och i gruppen och där verklighetsbilden målas upp utifrån kvinnorna, hbtq-världen, förortskidsen men även den vita medelklassen. Det som glömts bort, eller det som jag menar på går förlorat, i dessa sammanhang är den enskilda människan.

När kollektivister och populister påstår att grupper tycker eller känner något så uttrycker man sig metaforiskt. I själva verkat är det enbart individer som kan tycka, känna och tala. Det är individen som är subjekt – men till trots så finns det både partier och förespråkare för dessa kollektiva identiteter. Resultatet av detta tankesätt blir att intressegrupper slåss om att införa lagstiftning i syfte att med tvångsmakt få egna fördelar på andra gruppers bekostnad. I svensk kontext sker detta oftast i form av positiv särbehandling eller exkludering och ett vinnande koncept är att utmåla sin grupp som svag eller marginaliserad.

Jag förnekar inte att det finns strukturer i samhället och en hel del murar att riva och broar att bygga. Men det måste göras utifrån individperspektiv – där man har en positiv syn på människan som stark, rationell och förmögen att skapa och forma sitt egna liv. Varför detta är så viktigt är för att det inte får eller kan vara kön, etnicitet eller gruppens godtycke som får styra i ett demokratiskt samhälle.

Utan frihet, förnuft och individuella rättigheter går vi miste om människans oändliga potential. Det får vara slut på grupptänk och offermentalitet – jag vill se en renässans för individen, för att jag vägrar låta gruppen definiera mig och för att jag tror på individuell mångfald.

Albin Axelsson,
Liberal debattör

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Albin?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.