Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Djurens Rätt: "Stöd inte djurplågeriet, Isabella Löwengrip"

1 av 1

Djurens Rätt/TT

Debatt | 04/11/2014 16:03

Camilla Björkbom, Djurens Rätt: "För delfinerna är priset för vår fascination inför dem högt, så högt att några av dem till och med begår självmord"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Isabella ”Blondinbella”Löwengrip bloggar om sin semesterresa där hon besöker ett akvarium med vithajar och badar med delfinerna. ”Herregud så häftigt det var” skriver hon och berättar att hon fick dansa, kasta ring och kramas med delfinen. Tyvärr tror vi människor lätt att det här är något slags ömsesidigt utbyte med delfinerna. Precis som Blondinbella ger uttryck för så fascineras vi av delfiner, och det är en dröm för många att komma i nära kontakt med dem.

För delfinerna är priset för vår fascination inför dem högt, så högt att några av dem till och med begår självmord.

Delfiner ser ut att le, och det har blivit deras olycka. Vi läser in våra egna ansiktsuttryck hos dem, utan att förstå hur illa de far i fångenskap. Marina parker kan verka imponerande stora för människor, men för havslevande djur som naturligt skulle röra sig fritt över enorma områden är parkerna mycket begränsande. Delfiner tränas med bestraffningar och fysiskt våld för att de ska uppträda och bjuda på en show inför publik.

I den prisbelönade dokumentären The Cove skildras den grymma delfinfångsten i Japan. I en gripande scen visas den före detta delfintränaren Ric O’Barry som får nära till tårarna när han berättar om den delfinarieindustri han var med att skapa i och med den populära amerikanska TV-showen ”Flipper” på 60-talet. Ric O’Barry fångade in och tränade de fem delfiner som spelade Flipper. En dag kom en av delfinerna, Kathy, inte tillbaka upp till ytan för att andas.

När O’Barry insåg att Kathy troligen begått självmord blev det en vändpunkt i hans syn på delfinerna. Han gick från att fånga och träna delfiner till att bli en engagerad aktivist. Med filmen The Cove försökte han gottgöra något av det lidande som han anser sig ha orsakat.

Delfinen Kathy är inte den enda delfin som tros ha begått självmord. Rapporter visar att valar och delfiner i fångenskap helt enkel slutar att andas eller slår sina huvuden mot väggarna i självskadebeteende.

När delfiner fångas i havet omringas de av båtar som jagar in dem mot grunt vatten. Utmattade fångas de i nät och dras ombord. Några dör vid chocken eller skadorna vid infångandet. För de överlevande väntar en olycklig tillvaro i fångenskap på delfinarier världen över, där de tränas för att utföra konster eller simma med människor. Förutom det psykiska lidandet kan delfiner i klorerade bassänger drabbas av hudproblem och blindhet. De lever vanligen bara en bråkdel av det 40 år långa liv de kan leva i det vilda.

Som resenär gäller det att vara vaksam även inför attraktioner som marknadsför delfiner som ser ut att vara i det vilda. Det händer att delfiner inhägnas av osynliga nät för att turister ska kunna komma nära dem.

Jag delar Blondinbellas fascination för de fantastiska djur som delfiner är. Bakom det leende som vi inbillar oss att vi ser i delfinen på delfinariet gömmer sig lidande. Mitt råd till Blondinbella och till alla som vill vara djurvänliga resenärer är att inte besöka delfinarier och att upplysa andra om delfinernas verklighet i semesterparadiset.

Camilla Björkbom,
förbundsordförande Djurens Rätt

Borde Blondinbella avstå från att bada med delfiner?