Stockholm

"Finansministerns kortsiktiga dumhet slår hårt mot ungdomarna"

Magdalena Andersson
Magdalena Andersson. Foto: TT

"Att missgynna företagen som är ett villkor för att välfärdens långsiktiga utveckling är inte bara oförskämt, det är också dumt och kortsiktigt"

Kommentera (7)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Regeringen ska fördubbla arbetsgivaravgifterna för dem under 26 år vilket gör att kostnaden för att anställa ungdomar kommer att öka med cirka 20 miljarder kronor per år. Sven-Olov Daunfeldt som är professor i nationalekonomi, menar att denna höjning riskerar att leda till en kraftigt ökad ungdomsarbetslöshet. Daunfeldts slutsatser bekräftas av företag med många unga anställda som ofta finns i branscher med låg lönsamhet inom servicesektorn, hotell och restaurang och handeln.

Men företagens öde vilar i finansminister Magdalena Anderssons händer, som hävdar att företagen och professor Daunfeldt har fel när de säger att den kraftiga kostnadsökningen kommer att göra det väsentligt svårare för företagen att anställa unga. Den envisa misstänksamheten att Andersson söker efter svaren bortanför företagens verklighet, övergår i fast övertygelse när hennes partikamrat Jonny Gahnshag, kommunalråd i Falun kommer till tals. Gahnshag är nämligen inte bekymrad över den kraftiga kostnadsökningen som höjningen innebär eftersom han menar att regeringen har lovat att kompensera kommunerna för de ökade kostnaderna genom ökade bidrag från staten.

Att blicka ut över dalen från olika bergstoppar för att byta perspektiv och sätta sig in i olika människors panoraman tillhör politikernas viktigaste förmågor. Magdalena Andersson visar med en imponerande tydlighet sin bristande förståelse för företagens vardag då hon betraktar bolagen som samhällets styvbarn som kommer på ständiga undantag långt bakom den egna biologiska avkomman, den offentliga sektorn.

Det som är svårt och drabbande för arbetsgivarna i kommunerna är en obetydlighet för företagen i styvmoderns verklighet. Att missgynna företagen som är ett villkor för att välfärdens långsiktiga utveckling är inte bara oförskämt, det är också dumt och kortsiktigt.

Om finansministern undviker att höja arbetsgivaravgifterna för alla arbetsgivare och dess anställda i såväl offentliga som privata företag behöver inte kommunerna nya bidrag som håller dem under armarna.

Johan Talenti, VD, Silentium AB
Stefan Lundgren, Vice VD

Håller Magdalena Andersson på att göra sveriges ungdomar arbetslösa?
Tack för din röst!
Kommentera (7)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.