Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
13 767
reaktioner idag

"Nej, kolloidalt silver botar inte ebola – det botar ingenting"

Anny Berglin: "En sak som de flesta tycks ha missat, eller medvetet ignorerar, är att tillverkarna och försäljarna av kolloidalt silver och andra kvacksalvarprodukter också tjänar pengar på sjuka människor"

Anny Berglin, feminist

Anny Berglin, feminist

Kolloidalt silver tycks vara det nya svarta. Helt plötsligt verkar alla prata om detta mirakelmedel som kan bota allt från tandsten till ebola.

I en debattartikel undertecknad Michael Zazzio samt Anders Sultan, VD för Ion Silver som säljer just kolloidalt silver och liknande produkter, fastslås att KS är en godkänd vattenreningsprodukt. Det stämmer. Men steget från det till att vara något slags mirakelmedel på det sätt de försöker göra gällande är långt. Självfallet får folk stoppa i sig vad de vill, så länge det inte skadar dem själva eller andra. Att tro sig bota en enkel förkylning med en såkallad ”silvergrogg” får ändå anses harmlöst. Men hur allvarligt vilseledande de här två männen kan anses vara bekräftas direkt om man besöker Michael Zazzios hemsida:

”Vänsterländska myndigheter och läkare (!) blockerar och mörkar bot mot Ebola […] Summa summarum så finns det hur som helst fyra stycken kända behandlingsmetoder/medel mot ebola och andra virus, varav två metoder är högpotenta: blodtransfusion och kolloidalt silver.” (Källa: kostdemokrati.se)

Sultan nämner i sin artikel också gruppen ”Kolloidalt silver 2.0”. För den som vill drömma mardrömmar är läsning i gruppen att rekommendera. Lika silverfrälsta som de flesta är, lika rädda är de för vaccin. Många diskussioner rör huruvida personer behöver vaccinera sina barn eller djur. Det är på sätt och vis logiskt, de tror ju ändå att allt kan botas med kolloidalt silver. Ett annat, väldigt vanligt argument, är att barnsjukdomar är tämligen ofarliga. Visst, det kanske inte är farligt med barnsjukdomar i många fall, men kan vara dödliga för vissa. Röda hund är exempelvis ingen katastrof för ett barn att få, men om en gravid person blir smittad kan det få ödesdigra konsekvenser.

Att barn vaccineras mot sjukdomar som röda hund, mässlingen och polio är inte bara till för att se till att just de barnen inte smittas. Det handlar lika mycket om att de inte ska kunna smitta någon annan, för vilken en sådan sjukdom skulle kunna bli väldigt skadlig eller dödlig. Det tycks dock ingen tänka på. Eller bry sig om.

Ännu obehagligare blir det när människor på fullaste allvar avråder varandra från att söka vård vid allvarliga åkommor. Tron på kolloidalt silver är så stor att inga sjukdomar är omöjliga att behandla med något som till 99,999% består av helt vanligt vatten. Cancer? Ta ett par teskedar om dagen så blir du frisk! Multipel Skleros? Ta en silvergrogg för att bli botad! Ebola? Självfallet, ta en kork så är du räddad. Vad händer i förlängningen om personer så skarpt misstror sjukvården att de låter bli att behandla sig själva, och andra, för sjukdomar som kan påverka deras liv till det negativa eller till och med döda dem? Vad händer om föräldrar slutar behandla sina barn för sjukdomar som diabetes och lunginflammation, två exempel direkt tagna ur gruppen.

Lika tvärsäkra som de flesta tycks vara på att vaccin är något skadligt och farligt, tycks de också vara på att det är läkemedelsbolag som medvetet gör oss sjuka för att tjäna pengar. I gruppen Kolloidalt Silver 2.0 är teorierna lika många som långsökta. En sak som de flesta tycks ha missat, eller medvetet ignorerar, är att tillverkarna och försäljarna av kolloidalt silver och andra kvacksalvarprodukter också tjänar pengar på sjuka människor. Vad är skillnaden?

En av de mest anmärkningsvärda sakerna som framförs i debattartikeln är dock att Sultan och Zazzio tycks se det som ett problem att deras verksamhet och de produkter de säljer blir kritiskt granskat. Samma uppfattning får man i Facebookgruppen där såväl Sultan som hans KS-frälsta gruppmedlemmar fördömer alla som granskar deras verksamhet och den produkt de så sektlikt hyllar. Det säger nog allt, för hade de varit så säkra på sin sak hade de inte sett granskning som ”påhopp”, utan som något nödvändigt och välkomnat. Frågan är vad de egentligen vill dölja? Det kan vara så enkelt som att ett försök att inte avslöja för människor att en vätska med 99,999% vatten inte kan utföra mirakel. Det kan vara så enkelt som ett försök att avleda tankarna på hur mycket de själva egentligen tjänar på det här. Det säger sig självt att om man vet att en hund ligger begraven, så vill man inte att någon annan ska börja gräva.

Anny Berglin,
@AnnyBerglin på Twitter

Är kolloidalt silver humbug?

Mer:

"Ytterligare ett påhopp på mirakelmedlet kollodialt silver"