Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Nej, kolloidalt silver botar inte ebola – det botar ingenting"

Anny Berglin, feminist

Anny Berglin, feminist

Debatt | 07/11/2014 15:44

Anny Berglin: "En sak som de flesta tycks ha missat, eller medvetet ignorerar, är att tillverkarna och försäljarna av kolloidalt silver och andra kvacksalvarprodukter också tjänar pengar på sjuka människor"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Kolloidalt silver tycks vara det nyasvarta. Helt plötsligt verkar alla prata om detta mirakelmedel somkan bota allt från tandsten till ebola.

I en debattartikel undertecknad MichaelZazzio samt Anders Sultan, VD för Ion Silver som säljer justkolloidalt silver och liknande produkter, fastslås att KS är engodkänd vattenreningsprodukt. Det stämmer. Men steget från dettill att vara något slags mirakelmedel på det sätt de försökergöra gällande är långt. Självfallet får folk stoppa i sig vadde vill, så länge det inte skadar dem själva eller andra. Att trosig bota en enkel förkylning med en såkallad ”silvergrogg” fårändå anses harmlöst. Men hur allvarligt vilseledande de här tvåmännen kan anses vara bekräftas direkt om man besöker MichaelZazzios hemsida:

”Vänsterländskamyndigheter och läkare (!) blockerar och mörkar bot mot Ebola […]Summasummarum såfinns det hur som helst fyra stycken kända behandlingsmetoder/medelmot ebola och andra virus, varav två metoder är högpotenta:blodtransfusion och kolloidalt silver.” (Källa: kostdemokrati.se)

Sultan nämner i sin artikel ocksågruppen ”Kolloidalt silver 2.0”. För den som vill drömmamardrömmar är läsning i gruppen att rekommendera. Likasilverfrälsta som de flesta är, lika rädda är de för vaccin.Många diskussioner rör huruvida personer behöver vaccinera sinabarn eller djur. Det är på sätt och vis logiskt, de tror ju ändåatt allt kan botas med kolloidalt silver. Ett annat, väldigt vanligtargument, är att barnsjukdomar är tämligen ofarliga. Visst, detkanske inte är farligt med barnsjukdomar i många fall, men kan varadödliga för vissa. Röda hund är exempelvis ingen katastrof förett barn att få, men om en gravid person blir smittad kan det fåödesdigra konsekvenser.

Att barn vaccineras mot sjukdomar somröda hund, mässlingen och polio är inte bara till för att se tillatt just de barnen inte smittas. Det handlar lika mycket om att deinte ska kunna smitta någon annan, för vilken en sådan sjukdomskulle kunna bli väldigt skadlig eller dödlig. Det tycks dock ingentänka på. Eller bry sig om.

Ännu obehagligare blir det närmänniskor på fullaste allvar avråder varandra från att söka vårdvid allvarliga åkommor. Tron på kolloidalt silver är så stor attinga sjukdomar är omöjliga att behandla med något som till 99,999%består av helt vanligt vatten. Cancer? Ta ett par teskedar om dagenså blir du frisk! Multipel Skleros? Ta en silvergrogg för att blibotad! Ebola? Självfallet, ta en kork så är du räddad. Vad händeri förlängningen om personer så skarpt misstror sjukvården att delåter bli att behandla sig själva, och andra, för sjukdomar somkan påverka deras liv till det negativa eller till och med dödadem? Vad händer om föräldrar slutar behandla sina barn försjukdomar som diabetes och lunginflammation, två exempel direkttagna ur gruppen.

Lika tvärsäkra som de flesta tycksvara på att vaccin är något skadligt och farligt, tycks de ocksåvara på att det är läkemedelsbolag som medvetet gör oss sjuka föratt tjäna pengar. I gruppen Kolloidalt Silver 2.0 är teorierna likamånga som långsökta. En sak som de flesta tycks ha missat, ellermedvetet ignorerar, är att tillverkarna och försäljarna avkolloidalt silver och andra kvacksalvarprodukter också tjänarpengar på sjuka människor. Vad är skillnaden?

En av de mest anmärkningsvärdasakerna som framförs i debattartikeln är dock att Sultan och Zazziotycks se det som ett problem att deras verksamhet och de produkter desäljer blir kritiskt granskat. Samma uppfattning får man iFacebookgruppen där såväl Sultan som hans KS-frälstagruppmedlemmar fördömer alla som granskar deras verksamhet och denprodukt de så sektlikt hyllar. Det säger nog allt, för hade devarit så säkra på sin sak hade de inte sett granskning som”påhopp”, utan som något nödvändigt och välkomnat. Fråganär vad de egentligen vill dölja? Det kan vara så enkelt som attett försök att inte avslöja för människor att en vätska med99,999% vatten inte kan utföra mirakel. Det kan vara så enkelt somett försök att avleda tankarna på hur mycket de själva egentligentjänar på det här. Det säger sig självt att om man vet att enhund ligger begraven, så vill man inte att någon annan ska börjagräva.

Anny Berglin,
@AnnyBerglin på Twitter

Är kolloidalt silver humbug?