Jonas Lundgren.
Jonas Lundgren. - Foto: Belgin Aksak

"Bah Kuhnke sitter på dubbla stolar"

Jonas Lundgren: "När kulturministerposten och demokratiministerposten innehas av samma person hamnar vi alltså i en situation som inte är helt oproblematisk".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Att kulturministerposten har bakats ihop med demokratiministerposten är egentligen en klok och följdriktig ommöblering i Stefan Löfvens regering. Samtidigt är den problematisk. 

När vår tidigare demokratiminister Birgitta Ohlsson inledde arbetet mot våldsbejakande extremism var det uttalade syftet att stävja politisk och religiös extremism. Detta är ett grundläggande och viktigt arbete för att stärka de demokratiska värderingarna och motarbeta odemokratiska krafter. När denna roll var kopplad till EU-ministerposten var det också relativt problemfritt. När demokratiministern och kulturministern är samma person uppstår dock frågan om dubbla lojaliteter.

Kulturministern har bland sina många uppdrag att även vara minister över trossamfunden. I detta ämbete ingår att dela ut bidrag till registrerade religiösa trossamfund i Sverige. Vi vet redan att alla som får dessa bidrag ingalunda är fläckfria och oproblematiska organisationer med demokratiska värderingar och en acceptabel syn på kvinnor, HBTQ-personer och så vidare. Bidragsutdelningen är ett problem i sig men det är inte det problemet som här ska adresseras.

Alice Bah Kuhnke kom för många av oss som en överraskning i ministerposten. En frisk fläkt kan man säga. Ända tills man börjar titta lite närmare på vad Bah Kuhnke egentligen är för en person. För oss är hon yrkeskvinnan som med den äran basat över såväl Rättvisemärkt som Ungdomsstyrelsen. Samtidigt är det inte hela sanningen. Bah Kuhnke har ett förflutet som vice ordförande för den kristna organisationen KFUM, Kristliga föreningen av unga människor.

Bah Kuhnke är alltså kristen protestant och medlem i Svenska Kyrkan. Hon har även suttit i kyrkomötet för kyrkporten POSK, Partipolitiskt obundna i Svenska Kyrkan. Detta är i sig inget problem eftersom Nämnden för bidrag till trossamfund inte ansvarar för bidrag till Svenska Kyrkan. Däremot skapar det faktum att Bah Kuhnke har ett dokumenterat djupt religiöst engagemang ytterligare en situation med dubbla lojaliteter.

När kulturministerposten och demokratiministerposten innehas av samma person hamnar vi alltså i en situation som inte är helt oproblematisk. Samtidigt som Bah Kuhnke ska dela ut pengar till trossamfund, varav vissa har en bevisat negativ kvinnosyn och ett tveksamt förhållande till demokratiska fri- och rättigheter ska hon alltså som demokratiminister stärka religiös extremism. Hur går detta ihop? Att man finansierat en verksamhetens ena handen och med den andra handen ska motarbeta religiös extremism som odlas av vissa av de verksamheter man ger pengar till.

På många sätt är konstruktionen med en kulturminister som samtidigt är demokratiminister väldigt klok. Men i detta avseende resulterar det i en situation där en makthavare har två olika uppdrag som inte går ihop över huvud taget. Konstruktionen är olycklig och bidrar inte till att lösa situationen med en religiös fanatism på frammarsch på vissa håll i landet.

Jonas Lundgren
Aktiv i kampen mot hedersrelaterat våld

/
/
Relaterat
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.