MSU Skåne
MSU Skåne - Foto: TT

"När regeringen förstör för ungdomen, säger vi: 'Vad var det vi sa?'”

MSU Skåne: "I december kan vi leva i ett Sverige där tusentals ungdomar riskerar att bli av med jobbet på grund av skattehöjningar på deras jobb".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den 23:e oktober publicerade den nya regeringen sin budgetproposition. Det var dagen före lönen skulle betalas ut. Propositionen som lades fram kallades av den nytillträdda regeringen för ”en budget som håller ihop Sverige”. 

Vår nya finansminister Magdalena Andersson berättade på presskonferensen om det kritiska läge som den svenska ekonomin befinner sig i, ett läge som innebär att den svenska statsskulden är 39 procent av BNP. Det som inte nämndes i svartmålningen var den relevanta jämförelsen som går att dra med Euro-ländernas genomsnittliga statsskuld. Den är nämligen runt 93 procent av BNP. Den rödgröna regeringen betonade även att deras proposition är en insats för ett bättre Sverige.  Insatsen för ett bättre Sverige innehåller bland annat en höjning av A-kassan, slopat ROT-avdrag för läxhjälp, skattehöjning på fordon och drivmedel, en sänkning av jobbskatteavdraget samt höjd sjuk och aktivitetsersättning. Listan på skattehöjningar är lång.

Vi som föddes på 90-talet har sedan vi börjat arbeta levt i ett Sverige där mottot har varit att det ska löna sig att arbeta. Ett Sverige där alla som vill och kan jobba ska få arbeta. Vi har trätt in på en arbetsmarknad där det rådande styret har främjat för att trösklar ska sänkas och att det skulle vara billigare att anställa oss unga. Konceptet som Moderaterna införde tillsammans med Alliansen höll. 

Trots finanskrisen så lyckades Alliansen med att få ytterligare 350 000 människor i arbete. Anders Borg utnämndes till Europas bäste finansminister av New York Times. Ledorden ”ordning och reda i Sveriges offentliga finanser” var i allra högsta grad verklighet. Sen kom dagen i september då den svenska befolkningen valde att byta ut en stabil Alliansregering med en gemensam plan för Sverige mot ett regeringsalternativ vars planer var allt annat än klara. Med respekt för demokratin var det enbart att höja på hatten och tacka för de åtta år vi fick med Alliansen. Tråkigt var att de var tvungna att avgå precis i den stund då deras reformer och insatser började ge effekt.

Under valrörelsen varnade vi som inte sympatiserar med S, MP, V eller SD, om konsekvenserna av vad en eventuell röst på dessa partier skulle kunna bli. I dag har vi som varnat om just detta fått möjligheten att säga: ”Vad var det vi sa?”. En trist kommentar som vi helst hade velat låta bli att yttra. För i dag står vi i ett motsatt läge mot vad vi gjorde för någon månad sedan. 

Vi står i dag med en minoritetsregering som publicerat en budgetproposition som strider mot allt som hjälper unga in på arbetsmarknaden. Det är inte obefogat att ifrågasätta hur Stefan Löfven och Andersson tänkte när de vill höja skatten på tobak och alkohol med förhoppning att konsumtionen av nämnda artiklar ska sjunka, samtidigt som de vill höja skatten på jobb för unga. Vill de att färre ungdomar ska komma i arbete? Är ungdomar i arbete lika skadligt som tobak och alkohol? Budgetpropositionen är en definition av en röd-grön-röra. De båda regeringspartierna har redan brutit ett flertal vallöften och det är inte omotiverat att ställa frågan om det är rätt att sätta väljarna i denna ovisshet.

Dagen före lönen i oktober skulle betalas ut publicerade den nuvarande regeringen sin budgetproposition, vars mål är oklara. Den målgrupp som i december riskerar att drabbas hårdast av den så kallade budgetproposition ”som ska hålla ihop Sverige” är vi unga. Det är ett slag rakt i ansiktet för de ungdomar som har arbete när ungdomsrabatterna begränsas kraftigt. 

I december kan vi leva i ett Sverige där en arbetslös får mer pengar i månaden än individer som arbetar. I december kan vi leva i ett Sverige där eleven med F-varning inte längre har råd att få extra-hjälp hemma. I december kan vi leva i ett Sverige där tusentals ungdomar riskerar att bli av med jobbet på grund av skattehöjningar på deras jobb. Snälla, låt oss som varnar inte bli tvungna att än en gång säga: “Vad var det vi sa?”

Moderat Skolungdom Skåne 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med MSU Skåne?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.