Oliver Rykatkin
Oliver Rykatkin - Foto: Privat

"Varför utestängs alla ekonomiska flyktingar från svenska värmen?"

"Ibland är det ett värre förtryck att inte kunna ge sina barn mat på bordet än att man inte får skriva eller säga vad man vill. Trots detta är den personen inte lika välkommen till Sverige."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Oliver Rykatkin är medlem i Moderata ungdomsförbundet.

Tänk dig att du vandrar flera mil längs en mur varje dag för att komma till ett arbete. Ett arbete där du tjänar precis tillräckligt för att du ska kunna ge mat åt dina barn som mest några gånger den här veckan. Detta är ditt liv. Detta är det enda du vet. 

En dag kommer det en man till din stad och berättar för dig att på andra sidan muren finns det folk som aldrig behöver känna någon ångest för att deras barn ska kunna få något att äta denna vecka. Inte känner ångest inför tanken på vad deras barn kanske till och med en dag äter så mycket så att de blir runda. Det sista du får reda på är att personerna som mannen beskriver inte arbetar. 

Du går fram till mannen i kostym som vaktar muren och frågar honom om man kan få ett jobb på andra sidan. Mannen svarar att då måste man vara utbildad och kunna producera ett värde på 20 000 kronor i månaden. Du inser att du inte uppfyller dessa krav och i ren desperation frågar du om det finns något annat sätt att komma in på andra sidan muren. Mannen svarar att folk som flyr krig eller blir förtryckt på grund av deras etnicitet, sexuella läggning, religion, eller liknande uppfattning också är välkomna. Du inser att du inte uppfyller dessa krav. 

Din sista vädjan blir att du säger att dina barn svälter. Mannen svarar att det inte kan göra något åt det.

Detta kanske också är ett förtryck. Ibland är det ett värre förtryck att inte kunna ge sina barn mat på bordet än att man inte får skriva eller säga vad man vill. Trots detta är den personen inte lika välkommen till Sverige. Personen omfattas nämligen inte av asylrätten. Detta är inhumant.

När flyktingpolitik debatteras i Sverige finns det i princip endast en aspekt som tas upp. Vi talar endast om i vilken omfattning vi ska ta in flyktingar, aldrig om vad som faktiskt är en flykting. Vi stannar vid att tycka att folk som blir förtryckta i sitt hemland på grund av krig, etnicitet, sexuell läggning och religiös eller politisk uppfattning ska ha rätt att komma hit. Det är något vi ska vara stolta över. 

Det finns dock en annan form av förtryck som människan kan känna utan att ha den minsta rätt att fly och kanske kunna rädda sitt liv, sin familjs liv eller sina vänners liv. Att öppna upp för ekonomiska flyktingar är förmodligen det mest effektiva receptet för att reducera den globala fattigdomen.

Ett lysande exempel på detta berättar journalisten Robert Guests i sin bok ”Borderless Economics – Chinese Sea Turtles, Indian Fridges and the New Fruits of Global Capitalism”. Han tar upp exemplet om jordbävningen i Haiti. Där lyckades fyra av fem haitier, framförallt från den drabbade huvudstaden Port-au-Prince, ta sig ur fattigdom genom att emigrera till ett rikare land och söka arbete där. Detta är inte unikt för Haiti. Invånare i MUL-länder (FN:s betäckning för de minst utvecklade länder, där bland Kongo, Afghanistan och Haiti), skulle kunna höja sin inkomst från dessa länders snitt på 450 kronor per månad till 20 000 kronor per månad som är snittet för en nyanländ utrikesfödd i Sverige.

Ifall du vore vakten vid muren, skulle du släppa in personen för att arbeta?

Oliver Rykatkin

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Oliver?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.