Amanda Larsson
Amanda Larsson - Foto: Privat

"Och vem fan har gett dig rätt att kommentera MIN kropp?"

Amanda Larsson: "Min utsida såg stark ut, men de där kommentarerna gjorde ont. Jag var inte van. Jag trivdes så bra med mig själv men tydligen så var det inte okej".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Äntligen hade jag funnit min grej, att styrketräna och att träna riktigt tungt, att få jobba med högintensiv träning. Att bli riktigt jävla trött och svettig efter ett pass var verkligen min melodi. Och kroppen svarade därefter, plötsligt ökade min muskelutveckling, hjärtat blev starkare och med resultaten ökade motivationen. 

Du som varit där själv vet att det är en fantastisk känsla när man känner att man har hittat rätt och när man upplever sig vara på rätt plats vid rätt tidpunkt, för så var det verkligen. Träningsglädje så endorfinerna rusade!

Men så plötsligt hände något jag aldrig tidigare varit med om. Jag hade rygg och biceps på schemat och skulle precis avsluta mitt pass med några bicepsövningar. Det var jag och musiken, fullt fokuserad på att kontrahera muskeln, och sträcka ut tills att jag inte orkade mer. I setvilan när jag satte mig ner fick jag ögonkontakt med personen som satt på bänken bredvid mig och jag såg att han sa någonting till mig, så jag tog av mig lurarna och sa ursäkta.

Till svar fick jag: ”du tränar mycket va?” Lite rörd blev jag och glad och svarade med något liknande ”jo, jag försöker träna rätt ofta”. Snabbt kom svaret mot mig ”du får sluta med det, du får inte blir för stor. Vi killar gillar kvinnor med kurvor, inte med för stora muskler.” 

Så gick han sin väg. Allting gick så snabbt att jag knappt hann ta in vad han sa, innan han gick och därför fick han inte heller något svar tillbaka. Vilket jag ångrar i dag. Vem var han? Varför sa han så? Men det visade sig sen, att det var inte den enda kommentaren jag skulle få om mitt utseende. Utan i stället verkade det som om allt fler ansåg sig ha rätten att dela med sig om sin åsikt, till mig, rätt upp i mitt ansikte.

”Du är för stor, du har för mycket muskler!”

”Tjena kylskåpet!”

”När ska du sluta träna egentligen? Du börjar bli för stor!”

”Glöm inte att vi män gillar former, inte muskler!”

”Du får inte börja se ut som en man!”

Jag hade till och med en deltagare från en av mina BODYPUMP-klasser, som tyckte att jag skulle se på dokumentären ”Bigger, stronger, faster” (som handlar om anabola steroider) och ”tänka efter lite”. Vem var hon? Vad menade hon med det? 

Och det är bara några av de få kommentarer som jag fick ta emot, vecka ut och vecka in. Vi den tiden jobbade jag som receptionist på gymmet där jag tränade, så medlemmarna kände igen mig och vi hälsade varje dag. Vid en av de tillfällena när jag stod i receptionen kom en medlem fram och sa till mig: ”Amanda, shit vad du tränar! Du ska inte tävla va? För du får inte bli större nu, då ser du snart ut som en man! Jag minns när jag började på gymmet här, då var du en liten och söt tjej men nu.. ” 

”VEM FAN ÄR DU SOM HAR RÄTTEN ATT KOMMENTERA HUR JAG SER UT?!”

Jag hade fått nog, och den dagen rann bägaren över av alla dessa tankar och åsikter som folk hade delat med sig utav. Killen blev tyst och smög därifrån.

Jag är en utåtriktad person, jag älskar att prata med människor och jag trivdes med mitt jobb, att ha härliga medlemmar där alla hade samma intresse kunde skoja och skratta och prata. Men för varje kommentar jag fick, bröt det ner mig. Min utsida såg stark ut, men de där kommentarerna gjorde ont. Jag var inte van. Jag trivdes så bra med mig själv men tydligen så var det inte okej?

Men, jag slutade inte att träna för det. För jag visste med mig inombords att jag gjorde det här för att jag mådde så bra utav det, och jag tyckte det var så otroligt roligt. Vilket var det allra viktigaste. Efter att jag äntligen fick ur mig det där svaret på hans kommentar kunde jag nästan känna hur jag växte inombords. Och därefter bestämde jag mig för att skita i vad folk tycker och tänker om mig. Utan bara låta det rinna av mig. För så länge jag gör något för min skull och för att jag mår bra utav det så kan heller ingen ta det ifrån mig.

Tyvärr är jag inte den första och inte hellre den sista som kommer att få ta emot en liknande kommentar. För plötsligt anser sig vissa människor ha rätten att få kommentera hur du eller jag ser ut, mitt framför näsan på dig, eller så gömmer dom sig bakom sociala medier och sprider näthat. Oavsett vad, kom ihåg varför du gör det du gör. För att du älskar det. Och kom ihåg vem du är. Och låt aldrig någon komma in på din själ och försöka förstöra den med en smutsig kommentar, dom är inte värda uppmärksamheten. För vem fan har rätten att kommentera hur man ser ut?

Amanda Larsson

Den här texten publicerades ursprungligen som ett blogginlägg.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.