Sandra Fogelberg, Carolina Bruseman
Sandra Fogelberg, Carolina Bruseman - Foto: Privat

"Sluta tjata om Zlatans 'svenskhet' – det är helt irrelevant"

Grön Ungdom: "Det är överhuvudtaget inte relevant att definiera svenskhet eller vilka som passar in i den. Det som är relevant är att definiera vad vi vill se för typ av värld och att lägga politiska förslag så att vi når dit".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

De senaste dagarna har det varit mycket debatt om Zlatan Ibrahimovic och svenskhet. Zlatan vann sin nionde guldboll. Samtidigt blev Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson intervjuad i Dagens Nyheter. Där fick han frågor om varför han för några år sedan pratat om att han inte ser Zlatan som ”svensk” och gjort uttalanden om att ”han har ett kroppsspråk och ett språk i allmänhet som inte jag uppfattar som direkt svensk”. Nu utvecklade han sina uttalanden med att Zlatan håller på och assimileras närmre den svenska kulturen genom sitt äktenskap med Helena Seger.

Detta har väckt reaktioner på många håll, och det är egentligen en ton i debatten som hörts länge. Offentliga personer och politiker tävlar i att uttrycka sig i vem som är svensk och inte, och vad som är svenskt och inte. 

Det är mycket i den här debatten är problematiskt. Det är egentligen ganska enkelt. För vad fyller egentligen den här nationalitetsboxen för syfte? Genom att behöva pytsa in oss i svenskheten skapar vi också en förutsättning för medlidande. Som att en förutsättning för att ge respekt, empati, erkännande eller stöd till en annan människa är att den är svensk. Dessa tankar bygger på en välvillig rasistisk retorik och det måste vara politikens ansvar att komma bort från den.

Människor – och särskilt politiker – måste sluta ägna sin tid åt att ifrågasätta vilka som är ”svenska”. I stället ska vi ifrågasätta vad det är som gör att det finns ett så stort behov av att dela in människor efter etnicitet och nationalitet. 

Och framförallt måste vi börja ifrågasätta det behovet som syns i den politiska debatten: att definiera och kategorisera etnicitet och nationalitet. Detta eftersom den kategoriseringen bygger på en vi-och-dom-retorik, och som bottnar i en rasistisk retorik och rasistisk struktur som delar upp människor efter hudfärg, språk, religion, kultur och geografiskt ursprung. Det är samma principer som gör att vi tycker att det är så viktigt att placera in en person i antingen kvinna eller man, men som endast är destruktivt när det gäller att skapa en bra politik för ett samhälle för alla.

Vi måste sluta prata om svenskhet och i stället prata medmänsklighet och universella värden som ska styra vår politik. Vilken nationalitet, etnicitet eller religion människor tillhör ska aldrig styra politiken. Det är överhuvudtaget inte relevant att definiera svenskhet eller vilka som passar in i den. Det som är relevant är att definiera vad vi vill se för typ av värld och att lägga politiska förslag så att vi når dit. 

Miljöpartiets människosyn och politik utgår från de här grundstenarna. Politiken ska utgå från medmänsklighet och vi vet att de flesta kan skriva under på detta. Nu gäller det att förpassa den välvilliga rasistiska retoriken till den förgångna och göra praktik av alla människors lika värde!

Sandra Fogelberg Förbundsstyrelseledamot Grön Ungdom
Carolina Bruseman Förbundsstyrelseledamot Grön Ungdom

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Finns begreppet "Svensk"?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.