STHLM Panda: "Metros Viralgranskaren borde gå en kurs i källkritik"

- 16/11/2014, 13:53 -

Faksimil

STHLM Panda: "Vi känner oss väldigt besvikna på att de inte ens försöker ta reda på sanningen i det här fallet, utan i stället publicerar en vinklad artikel för att det blev en bra story"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

För några dagar sedan publicerade Metro en artikel under sin sektion Viralgranskaren. I denna konstaterade de att vårt youtubeklipp "Våld i hissen" (som på mindre än en vecka har fått över två miljoner visningar) är vinklat, fejkat och falskt. Detta helt utan att ge oss möjlighet att bemöta kritiken i en ordentlig replik.

Vi upplever att Metro har kört över oss totalt. Trots att de inte har några som helst bevis för vad de påstår - annat än vaga "vittnesuppgifter" - så kan de med en rubrik stämpla hela vårt arbete och vår kanal som fejk. 

Den tes Metro driver är att personerna som var med i vårt klipp, men som inte reagerade på misshandeln helt enkelt ska ha trott att det var en inspelning av en amatörfilm. För att bevisa tesen har de pratat med två personer som säger sig ha upptäckt kameran som satt ovanför hissdörrarna. Problemet med de bevisen är bara att de inte håller om man kollar närmare på dem. Detta borde Metro ha gjort själva, men då man värderade det högre att smutskasta ett viralt klipp, var man uppenbarligen inte så intresserade av att granska sina egna källor kritiskt.

Vi tar det från början: det första beviset Metro lägger fram är att de har pratat med en kille som gått på samma filmskola som en av oss. Den killen kom in i hissen innan själva experimentet hade börjat. Vi höll fortfarande på med riggningen av all utrustning, och vi som skulle vara med på själva filmen övade på formuleringar och på hur vi skulle skådespela. 

Vi berättade för den här killen att vi höll på med ett socialt experiment och att det var därför vi sa otrevliga saker till varandra. Under tiden han befann sig i hissen så justerade vi även kameravinkeln och ljud, så det hade tvärt om varit väldigt konstigt om han inte hade noterat att vi förberedde för att spela in.

Värt att påpeka är också att den här killen inte finns med i klippet vi lade upp på Youtube, då det vi filmade med honom inte var en del av experimentet.

Förutom detta har Metro även två tjejer som kom in i hissen tillsammans, och säger att de direkt förstod att det handlade om en filminspelning. Bland annat säger de att de ska ha sett blinkande röda lampor från kameran (ett påstående som är direkt falskt, då vi av naturliga skäl tejpar över alla lampor) och ljudutrustning på golvet (vilket inte heller stämmer, då vi alltid använder oss av dolda myggor). 

Dessa två finns med i klippet som vi laddade upp, men efter att vi har gått igenom råmaterialet kan vi bara konstatera att deras vittnesuppgifter inte är helt sanningsenliga. Det var nämligen bara tre personer som kollade in i kameran och upptäckte den, och de två personerna som Metro har pratat med är inte någon av dessa. Som de flesta förstår ser man tydligt när någon upptäcker kameran eftersom de tittar in i linsen. 

De tre som upptäckte kameran är så klart inte med inte med i klippet eller undersökningen.

Det Metro och Viralgranskaren borde ha frågat sig är om vittnena de pratar med har något intresse av att fara med osanning. Detta borde de ha frågat sig innan deras artikel publicerades. För oss tycks det nämligen ganska självklart att de som är med i klippet söker efter en ursäkt till varför de inte agerade. Det är ganska pinsamt att bli tagen på bar gärning med att inte ha agerat trots att man bevittnat en misshandel, och de allra flesta blev därför lättade när vi efteråt berättade att det var ett socialt experiment. Några av dem sa då att de inte agerade för att de hade tänkt ringa polisen. Oavsett om så var fallet kvarstår dock det faktum att de lät en misshandel pågå.

Vi kan så klart bara spekulera i vilka motiv Metro och Viralgranskaren har för att publicera en sådan här artikel. Artikeln har i skrivande stund fått över 2000 delningar, vilket är mycket för Metro, och de är säkert jätteglada över "granskningens" framgång. Däremot är vi väldigt besvikna på att de inte ens försöker ta reda på sanningen i det här fallet, utan i stället publicerar en vinklad artikel för att det blev en bra story.

Efter publiceringen har vi utan framgång försökt kontakta Metro via mejl, men de har inte ens bemödat sig med att svara oss. 

Förhoppningsvis kan den här texten bli en ögonöppnare för alla er som litat på Viralgranskaren.

Maria Teterina,
Ella Grundel,
Olle Öberg,
Konrad Ydhage,
STHLM Panda

Litar du på Viralgranskaren?