- Foto: Eranga Jayawardena

"Sverige firar Barnkonventionen – samtidigt utvisas barn"

Sara Thiringer (Rädda Barnens Ungdomsförbund): "Firandet av barnkonventionen borde ske vid mikrofonen på Sergels torg där barns röster om hur deras rättigheter bryts får höras. Tyvärr är vi inte där än".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I dag är det 25 år sedan Barnkonventionen antogs av FN:s generalförsamling. Det kommer firas på många olika håll i landet, med tårtbjudningar, vernissager och föreläsningar. Men för alla blir inte firandet lika roligt. Vissa kämpar i denna stund med att deras rättigheter kränks här i Sverige.

Barnkonventionen gäller alla barn i världen. Ett land har ansvar för att inga barn inom gränserna, oavsett bakgrund eller medborgarskap, får sina rättigheter tillgodosedda. Ändå finns det några barn som sällan inkluderas i den allmänna barnrättspolitiken och vars problematik inte på många år har lyfts av den ansvariga ministern. Detta är barn som flytt till Sverige, med eller utan sin familj, och barn vars föräldrar flytt till Sverige.

Firandet av barnkonventionen borde göras med en gigantisk demonstration – inte med galor där barn får agera dekoration genom att sjunga i kör eller dansa på scen. Firandet av barnkonventionen borde ske vid mikrofonen på Sergels torg där barns röster om hur deras rättigheter bryts får höras. Tyvärr är vi inte där än.

Nej, medan firandet pågår hänger utvisningsbeslut över 11-åriga syriska flickan AnnaMaria och pappan till 12-åriga Maria. Deras rätt till trygghet och skydd och deras rätt att inte splittras med sina föräldrar verkar inte värderas lika högt som vita, svenska barns rättigheter.

I norra Sverige kämpar vänner för att AnnaMaria ska få stanna med sin mamma, och läka efter traumatiska år av våld och oroligheter. I Örebro kämpar Maria och hennes kompisar för att släppa pappan fri från förvaret. De arrangerar manifestationer, samlar in namn och pratar med politiker. Enligt Barnkonventionen garanteras barn rätten att inte splittras från sina föräldrar om det inte är för barnets bästa. Ingen kan påstå att det är barnets bästa att Marias pappa utvisas. I stället kan vi än en gång bevittna hur Sverige helt öppet bryter mot Barnkonventionen.

Det är kort sagt otroligt pinsamt och väldigt hemskt att Barnkonventionen fyller 25 år och vi firar det under en tid där Sverige fortfarande utvisar barn och splittrar familjer. Om Sveriges nya regering menar allvar med att stärka barns rättigheter kan de inte nöja sig med att ge löftet att göra barnkonventionen till lag. Det är bra och mycket välkommet, men de måste också se till att den respekteras och följs redan nu.

Sara Thiringer,
Förbundsordförande Rädda Barnens Ungdomsförbund

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.