Stockholm

"Sverige firar Barnkonventionen – samtidigt utvisas barn"

. Foto: Eranga Jayawardena

Sara Thiringer (Rädda Barnens Ungdomsförbund): "Firandet av barnkonventionen borde ske vid mikrofonen på Sergels torg där barns röster om hur deras rättigheter bryts får höras. Tyvärr är vi inte där än".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

I dag är det 25 år sedan Barnkonventionen antogs av FN:s generalförsamling. Det kommer firas på många olika håll i landet, med tårtbjudningar, vernissager och föreläsningar. Men för alla blir inte firandet lika roligt. Vissa kämpar i denna stund med att deras rättigheter kränks här i Sverige.

Barnkonventionen gäller alla barn i världen. Ett land har ansvar för att inga barn inom gränserna, oavsett bakgrund eller medborgarskap, får sina rättigheter tillgodosedda. Ändå finns det några barn som sällan inkluderas i den allmänna barnrättspolitiken och vars problematik inte på många år har lyfts av den ansvariga ministern. Detta är barn som flytt till Sverige, med eller utan sin familj, och barn vars föräldrar flytt till Sverige.

Firandet av barnkonventionen borde göras med en gigantisk demonstration – inte med galor där barn får agera dekoration genom att sjunga i kör eller dansa på scen. Firandet av barnkonventionen borde ske vid mikrofonen på Sergels torg där barns röster om hur deras rättigheter bryts får höras. Tyvärr är vi inte där än.

Nej, medan firandet pågår hänger utvisningsbeslut över 11-åriga syriska flickan AnnaMaria och pappan till 12-åriga Maria. Deras rätt till trygghet och skydd och deras rätt att inte splittras med sina föräldrar verkar inte värderas lika högt som vita, svenska barns rättigheter.

I norra Sverige kämpar vänner för att AnnaMaria ska få stanna med sin mamma, och läka efter traumatiska år av våld och oroligheter. I Örebro kämpar Maria och hennes kompisar för att släppa pappan fri från förvaret. De arrangerar manifestationer, samlar in namn och pratar med politiker. Enligt Barnkonventionen garanteras barn rätten att inte splittras från sina föräldrar om det inte är för barnets bästa. Ingen kan påstå att det är barnets bästa att Marias pappa utvisas. I stället kan vi än en gång bevittna hur Sverige helt öppet bryter mot Barnkonventionen.

Det är kort sagt otroligt pinsamt och väldigt hemskt att Barnkonventionen fyller 25 år och vi firar det under en tid där Sverige fortfarande utvisar barn och splittrar familjer. Om Sveriges nya regering menar allvar med att stärka barns rättigheter kan de inte nöja sig med att ge löftet att göra barnkonventionen till lag. Det är bra och mycket välkommet, men de måste också se till att den respekteras och följs redan nu.

Sara Thiringer,
Förbundsordförande Rädda Barnens Ungdomsförbund

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.