Söndag 27 Nov
Stockholm

"Låt barn utvecklas fritt utan att positionera in dem i nån könsroll"

Elias Holmström
Elias Holmström. Foto: Privat

Elias Holmström: "Männen får inte visa sig sårbara och svaga, männen ska klä sig manligt, hålla på med sport och vara allmänt macho".

Kommentera (18)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Jag var åtta år gammal och jag minns det som igår. Som barn växte jag upp i en liten by strax utanför Luleå. Skolan jag gick på var ganska liten och hade ungefär hundra elever. Jag tänkte att jag var precis som alla andra i min ålder. Hade just börjat lyssna på The Ark, klädde mig i svarta och röda slim fit-jeans, färgade luggen svart och kom oftast bättre överens med tjejer än med killar. Och det var där allt började.

En gång när jag kom till skolan var det en annan elev som "hälsade" på mig genom att uttrycka sig: "Haha tjena tjejen! Varför är du bara med tjejer?".  Jag fick höra att andra tyckte jag var konstig och annorlunda och att jag betedde mig som en tjej. Folk tittade, folk dömde och folk tyckte massa saker om mig. Till slut hade jag ont i magen varje dag jag skulle gå till skolan. Slutade med att jag bytte skola.

När jag var 12 år så drev jag en fotoblogg som genererade läsare i perioder. Jag fick en del fina kommentarer som peppade men i och med en högre statistik, trillade det även in kommentarer från människor som tyckte att det var fel att jag som kille bloggade, att det var "bögigt". Jag förstod ingenting. Jag var 12 år gammal och det enda jag ville var att hålla på med det jag tyckte var roligt och intressant. Jag minns en speciell kommentar jag fick från en flera år äldre person. Hen skrev att hen tyckte att mina föräldrar borde skämmas för att jag var så otroligt ful. 

Jag började läsa på om könsroller och insåg hur mycket dessa könsroller påverkar samhället. Männen får inte visa sig sårbara och svaga, männen ska klä sig manligt, hålla på med sport och vara allmänt macho. Just för att de i tidig ålder positioneras in i den rollen och det är det vi kallar för machokulturen. 

Machokulturen har växt fram i och med att könsrollerna har fått en så pass stor påverkan i samhället. Detta är allvarligt och det hämmar våra förutsättningar för att kunna vara, bete och klä oss som vi vill. För i och med det jag fick uppleva som barn och de övriga upplevelser jag har haft i det här samhället så har det gång på gång fått mig att känna mig värdelös och fel. Och det hemska är att massor av andra människor delar samma upplevelser, om än inte värre.

Det är jättebra att feminismen diskuterar dessa frågor. Däremot behöver fler få kunskap och förstå vilket problem det är. Vi kan inte ha ett samhälle som ständigt sparkar på oss som människor. Vi kan inte blunda för att självmordsstatistiken och den psykiska ohälsan ökar.

Jag vet att det finns massor av människor som har förstått allvaret och är med i kampen för ett rättvist samhälle där alla ska få möjligheten att utvecklas som de vill, utan att bli positionerad in i en könsroll. Jag vill bara säga att ni är bäst och jag älskar er. Det är dags för förändring nu och vi är på väg ❤

Elias Holmström

Håller du med Elias?
Tack för din röst!
Kommentera (18)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.