Jonny Cato Hansson, Robert Aspegren
Jonny Cato Hansson, Robert Aspegren - Foto: Privat

CUF:are: "Ge FAN i att förbjuda våra älskade energidrycker!"

CUF:are: "Det ingår inte i beslutsfattares uppgifter att vara moraltanter och förbjuda drycker som en hel generation tagit till sig".


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Jonny Cato Hansson på Twitter: @catohansson

Följ Robert Aspegren på Twitter: @RobertAspegren

Politiker har och ska ta ett stort ansvar för många frågor. För bättre utbildning, fler jobb och en hållbar miljö för att nämna några. Det ingår inte i beslutsfattares uppgifter att vara moraltanter och förbjuda drycker som en hel generation tagit till sig.

Senaste dagrarna har det på nytt uppstått en diskussion om huruvida energidrycker enligt lag ska förbjudas. Det är inte direkt förvånande att diskussionen uppstår, men den är väldigt sneddriven och har en förlegad syn. Energidryck är något relativt nytt och väldigt uppskattat hos de yngre generationerna.

Energidryck är något som oftast är förknippat med TV- och datorspel, vilket lyfts som en negativ koppling i debatten. Kaffe är en dryck som i skadlighetsgrad mer eller mindre kan likställas med energidryck. Den stora skillnaden är att kaffe har en långt gången tradition och är en del av vår samhällskultur. Dessutom är det en del av många äldre generationers vardag. Vi ska inte vara rädda och förbjuda nya saker utan i stället ska vi bemöta nya saker med öppna armar och en nyfikenhet. Vi ska vara stolta och se det som något bra att nya kulturer bildas i ett modernt samhälle.

Det finns många saker i dagens samhälle som det inte är bra att inta i för stora mängder. Alkohol, godis, kaffe och cigaretter för att nämna några. Lösningarna är föräldraansvar, egenansvar och information, inte förbud.

Detta kan uppfattas som en liten och obetydlig fråga, men det är viktigt att sätta ner foten och visa var gränsen för politikers ansvar bör gå. Dessutom är det en principiellt viktig fråga, för det är dags att vi slutar med attityden i svensk debatt om att ”pappa staten” alltid vet bäst.

Dessutom är det så att vill man skapa en dialog med den gruppen som i huvudsak dricker energidryck nämligen yngre så är vårt tips att man har ingången att diskutera frågan och fördelar- och nackdelar i stället för att ta besluten över deras huvuden. Tiden då politiker kunde förbjuda saker hejvilt utan att vänta sig konsekvenser är över och ungdomar är inte korkade utan vet mycket väl vad konsekvenserna kan bli om man dricker 30 brukar energidryck eller 5 liter sprit. 

Att peka ut just denna specifika dryck bara möjligt för att den till största del intas av yngre generationer. Det är dags att vi 2014 blir mer toleranta för nya saker och kulturer. Allting var inte bättre förut. Förbud tillhörde dåtiden, öppenhet och nyfikenhet tillför nutiden.

Jonny Cato HanssonVice förbundsordförande för Centerpartiets ungdomsförbund
Robert AspegrenFörbundsstyrelseledamot för Centerpartiets ungdomsförbund

/
/
/
/
/
/
Ska man förbjuda energidrycker?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.