Stockholm

"Överdrivna siffror när media skriver om nästa års flyktingströmmar"

Helena Trotzenfeldt
Helena Trotzenfeldt. Foto: Privat/TT

Helena Trotzenfeldt: "I förra veckan publicerade DN en längre ledare om flyktingar, som även den avslutades med att det kommer att komma "en halv miljon". Siffran har bitit sig fast i debatten".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Besök Helena Trotzenfeldts webbsida.

Media sprider siffror runt väntade flyktingströmmar som är nästan dubbelt så stora som den Migrationsverksprognos de hänvisar till. Nu när debatten handlar om "volymer" blir det viktigt att veta vilka volymerna är. Så låt oss reda ut det.

Antalet beräknade uppehållstillstånd för flyktingar, skyddsbehövande och deras anhöriga är 320 700 för åren 2015-2018. Det är dessa människor som ska ha ett värdigt mottagande, bostad och hjälp till arbete. Övriga anhöriga (i regel kärleksinvandrare), arbetskraftsinvandrare, studenter och adoptivbarn har redan en väg in i samhället.

Ibland används siffran "80 000‐105 000" för 2015. Där ingår även asylsökande som får avslag. Felet verkar ha uppstått hos Dagens Samhälle i en krönika med rubriken "Tänk om Jimmie Åkesson blir statsminister 2018", där de missförstått begreppet "anhörig", kommit fram till att Migrationsverket inte förstod sin egen statistik, och konkluderat att det borde kunna komma 600 000 flyktingar och deras anhöriga. Artikeln fick en enorm spridning - både i nationalistiska fora och bland övriga. Även Sanna Rayman länkade till den. 

Jag skrev en replik med siffror kontrollerade av Migrationsverket, som möttes med att varna för "aktivister", som "av egna politiska skäl" försökte luras. De sa sig också ha stämt av med Migrationsverket, som skulle ha bekräftat att det kunde komma "minst en halv miljon".

Men om man räknar samtliga anhöriga blir antalet 440 700, men 120 000 av dessa personer har inget med flyktingarna att göra. Även om det går att kalla 440 700 för "en halv miljon" är det ändå missvisande ur ett flyktingperspektiv, och hur man än vänder på det är 440 700 inte "mellan fem och sexhundratusen".

I förra veckan publicerade DN en längre ledare om flyktingar, som även den avslutades med att det kommer att komma "en halv miljon". Siffran har bitit sig fast i debatten. Prognoser fungerar ju så att man kan räkna rätt men få fel och tvärtom. Oavsett vad som händer i framtiden sprids felaktiga siffror i Migrationsverkets namn här och nu.

En prognos utgår från ett tvärsnitt av världen som vi känner den i dag. Migrationsverket har experter anställda som på heltid samlar in information, sammanställer den och drar ut linjer. Ändå kan yttre händelser plötsligt kasta om resultatet. Då heter det lite elakt att "Migrationsverket har räknat fel". Men kvaliteten på en prognos kan aldrig bli bättre än den insikt som finns om de faktorer som påverkar den. Jag har svårt att se någon ha en bättre sådan insikt än Migrationsverket själva. 

Migrationsverket räknar i sin novemberprognos med att nedanstående antal invandrare får uppehållstillstånd:


Naturligtvis är uppehållstillstånd för 320 700 flyktingar och deras anhöriga på fyra år mycket. Vi som diskuterat migrationsfrågor i flera år tycker det är bra att dessa nu lyfts, även om det känns märkligt att ledarskribenter och andra debattörer, efter åratal av kompakt tystnad, plötsligt springer omkull varandra för att vara först med att påpeka att "vi måste våga ta debatten.

Självklart måste vi "våga ta debatten", oavsett vad vi har för ståndpunkt. Flyktingmottagning kostar under de första åren, och även de flesta av oss som är positiva till att Sverige hjälper nödställda inser att vi måste ha råd, och att vi måste hinna med.

Men en grundförutsättning för debatt är ett korrekt underlag.

Helena Trotzenfeldt,
Författare och krönikör

Tror du att siffrorna är överdrivna?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.