Ib Rundqvist (Moderata Studenter)
Ib Rundqvist (Moderata Studenter) - Foto: Privat/TT

"Varför prioriterar inte regeringen idrott och folkhälsa alls?"

Ib Rundqvist (Moderata Studenter): "Att den nya regeringen skulle slå något slags svenskt rekord i svikna vallöften var nog något som förvånade många. Ett av många svek är de svikna vallöftena till idrottsrörelsen."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Ib Rundqvist är ledamot i Moderata Studenter på Lunds universitet, och har fyra VM medaljer och två SM guld i drakbåt.

Idrotten i Sverige fyller en oerhört viktig samhällsfunktion och är vår största folkrörelse. Det är inte bara en källa till glädje för många människor utan skapar också förutsättningar för fler ska kunna leva ett friskare liv längre upp i åldrarna. Därför är en satsning på idrott också en investering för ett mer 
välmående samhälle. 

Att den nya regeringen inte skulle kunna infria alla sina vallöften var det nog ingen som tvivlade på, men att den skulle slå något slags svenskt rekord i svikna vallöften var nog något som förvånade många. Ett av många svek är de svikna vallöftena till idrottsrörelsen. Redan i sin skuggbudget lovade Socialdemokraterna 272 miljoner kronor i bidrag till Riksidrottsförbundet och Miljöpartiet lovade 100 miljoner till idrottsaktiviteter i miljonprogrammen. Trots stora löften blev alltså den slutgiltiga summan när budgetförhandlingarna var slut 0 kronor. Miljöpartiet och Socialdemokraterna hade inte förberett ett samarbete vilket resulterade i att tiden att sätta ihop en budget blev kort. 

Det ska också påtalas att inga höjningar planeras vilket skiljer sig från när Alliansen styrde då anslagen höjdes 2009 till att sammanlagt motsvara 1,7 miljarder kr årligen.

Idrottsrörelsen hotas också av de höjda arbetsgivaravgifterna för unga idrottare under 26 år. Regeringen ämnar höja avgifterna från 15,49 procent till 31,42. Ett förslag som kan ge mycket allvarliga konsekvenser för unga idrottare. Det är inte i första hand elitidrottarna i svenska hockeyligan eller fotbollsallsvenskan som drabbas utan det är ungdomsidrotten, breddidrotten och friskvården som får ta den värsta smällen. Det är en rörelse som sammanlagt engagerar 3 miljoner människor i det här landet. 

Därför bör de låga arbetsgivaravgifterna för unga under 26 år behållas för att fler unga idrottare ska få chansen att visa vad de går för. Antalet skolidrottstimmar bör också öka. Forskning visar på att elever som rör på sig tenderar att ha lättare att prestera i skolan. Enligt den svenska läroplanen ska skolan erbjuda eleverna en timme idrott per vecka, vilket gör att Sverige efter Irland är sämst i Europa när det gäller schemalagd idrott i skolan. 

Därför föreslår Alliansen i sin skuggbudget att antalet idrottslektioner i skolan ska öka med 20 procent. Under valrörelsen lovade S att man skulle genomföra stora satsningar på idrott och folkhälsa, men hittills har dessa satsningar lyst med sin frånvaro.

Ib Rundqvist,
Ledamot i Moderata Studenter Lunds universitet och U24 världsmästare i drakbåt

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska regeringen satsa mer på idrott och folkhälsa?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.