Pär Sparresäter
Pär Sparresäter - Foto: Privat

Pär, 15: "Snälla låt oss få en päls-, ull- och dunfri vinter i år"

Pär Sparresäter: "Det är år 2014 efter Kristus, inte före Kristus. Det är varken modernt eller snyggt att gå omkring med djurdelar på kroppen när det finns så många andra alternativ".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Pär Sparresäter är 15 år gammal och har avstått från päls sen han öppnade ögonen för några år sedan.

Vintern närmar sig med stormsteg och snart är vi täckta av snö, i alla fall i norra Sverige. På många håll har vintern redan varit i full gång sedan länge. Snart är det minusgrader dygnet runt, och vi börjar ta på oss vinterkläder. För många betyder det en stor, fluffig och varm dunjacka, en jacka med päls i kragen, en ullväst och/eller en hel kappa i äkta päls.

I år uppmanar jag er alla att låta oss få en päls-, ull- och dunfri vinter. Låt oss slippa kläder gjorda av djurplågeri. Jag uppmanar er att låta djurens skinn, päls och fjädrar vara en gång för alla.

På marknaden i dag finns det många klädesplagg i syntetmaterial som är i stort sett identiska i utseendet jämfört med originalen. Det är inte svårt att köpa en syntetjacka i stället för en jacka med äkta päls när de ser likadana ut. Att syntetjackan ofta är lite billigare än den i äkta päls gör inte heller saken svårare.

Det är inte modernt att gå runt med stenålderskläder nu. Det är år 2014 efter Kristus, inte före Kristus. Det är varken modernt eller snyggt att gå omkring med djurdelar på kroppen när det finns så många andra alternativ, som inte är på bekostnad av någon annans liv.

Det är inte rättvist mot djuren att döda dem endast för att få klä sig i deras päls. De flesta djur inom pälsindustrin dödas genom ett slag i huvudet eller avblodning. Ungar som är yngre än tio dagar får även dödas med koldioxid. (Källa: Jordbruksverket). De avlivas enbart för att klä människor som har råd med päls, resten av kroppen slängs.

Det är inte heller rättvist mot miljön att bära päls, som kommer från en industri som förstör miljön väldigt mycket. Djurens mat består oftast av soja från Amazonas där det skövlas regnskog eller av majs från USA. Dessutom så behandlas päls med väldigt mycket kemikalier och gifter. Inte sällan har även människorna som arbetar inom denna industri, från odling av mat till färdiga ”kläder”, väldigt dåliga arbetsförhållanden där de jobbar antingen gratis eller med väldigt låg lön.

Människan började för bra många tusen år sedan klä sig i päls för att det var ett smidigt sätt att hålla värmen och de tog reda på hela djuret, som de hade dödat själv för mat. (De behövde nämligen kött för att överleva vid nödsituationer då de inte hittade någon mat från växtriket. Deras huvudsakliga kost var dock växter.) Då fanns det inga andra material att göra kläder av som höll värmen bra, vilket finns i dag.

I dag finns det hundratals olika material att göra kläder av. Vi behöver inte längre klä oss i andra, oskyldiga individers päls och skinn för att hålla värmen på vintern. Många av oss gör det dock ändå, av bekvämlighetsskäl. Vi (ni) vill tydligen ha samma kläder som vi hade på stenåldern, något jag inte förstår. Jag förstod för länge sedan att det är fel att bära andra individers skinn och päls, något som väldigt många av er som är flertalet gånger äldre än mig inte har förstått ännu. Eller rättare sagt, ni har förstått det, men inte vågat erkänna det för er själva. 

Ni vet att det är fel, men väljer att blunda för det. Jag vill att ni ska öppna upp era ögon, att ni ska våga erkänna att djurplågeri är fel. Både för er själva, för andra människor och för alla djur. Jag ber er nu att göra valet att avstå från djurplågeriet genom att köpa riktiga kläder, de utan djurprodukter.

Jag förstår dock varför många av er har svårt att erkänna det, inte minst för er själva. Människan är emot för hastiga förändringar. Vi vill känna oss trygga, ha det som det alltid har varit. Vi vill ha långsamma och naturliga förändringar som inte kräver så mycket ansträngning. Det är just ansträngning som behövs för att få ett samhälle som är bättre för oss, för djuren och miljön. Det är ansträngning som krävs, och det är värt att lägga ner lite av vår energi på detta. Ingen stor förändring sker över en natt, men alla förändringar kan ske över många nätter.

Pär Sparresäter

/
/
/
ull
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det fel att bära päls?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.