- Foto: Privat/TT

En köpfri dag: "Köp mindre – lev mer!"

"I dag är det En köpfri dag (Buy Nothing Day) – en kampanjdag som firas av miljoner människor världen över som fått nog av shoppinghysterin"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Många gillar att shoppa. Det är inte konstigt. Särskilt inte när du kliver in i en butik och möts av en leende och trevlig expedit, en behaglig temperatur och varor som vi genom reklamen börjat förknippa med härliga känslor.

Men de positiva känslorna försvinner ofta lika snabbt som de kom. Ingen vill veta var du köpt din tröja. Särskilt inte efter några veckor då du redan tröttnat på tröjan.

Det finns alltid någon du kan vara avundsjuk på. Därför kan du aldrig bli nöjd om du ständigt jämför dig med andra, istället för att satsa på det som du själv verkligen mår bra av på sikt. Forskning bekräftar också att människor med materialistiska värderingar i snitt är mindre lyckliga än andra.

Tyvärr funkar ju vi människor ofta så att vi stirrar oss blinda på det bästa i en upplevelse när vi ska ta ställning till det. Så när vi tänker på om vi ska shoppa så tänker vi på de första härliga ögonblicken med våra nya prylar. Vi tänker inte på all tid det tagit oss att jobba ihop pengarna som vi nu snabbt slösar bort. Vi tänker inte på all tid vi kommer ägna åt att ta hand om prylarna ända fram tills vi kör de till soptippen. Vi tänker inte heller på miljön.

Om du också vill bryta dig fri från konsumtionssamhällets mentala fängelse så kan du ställa dig följande sex frågor när du funderar på att köpa något: 

1. Hur ofta kommer jag att använda den här prylen?

2. Kan jag uppnå större välmående på annat sätt?

3. Var ska jag förvara prylen, orkar jag sköta om och återvinna den?

4. Finns prylen begagnad, kan jag låna, hyra eller samäga med någon?

5. Finns prylen i en mer hållbar och miljöanpassad variant eller Fairtrade?

6. Kan jag vänta några dagar och se om jag fortfarande tycker att jag behöver prylen?

I dag är det En köpfri dag (Buy Nothing Day) – en kampanjdag som firas av miljoner människor världen över som fått nog av shoppinghysterin. Det är en utmärkt dag att börja köpa mindre och leva mer!

Linus Pettersson,
Talesperson En köpfri dag
http://enkopfridag.se 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du en köpfri dag i dag?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.