- Foto: Privat/TT

En köpfri dag: "Köp mindre – lev mer!"

"I dag är det En köpfri dag (Buy Nothing Day) – en kampanjdag som firas av miljoner människor världen över som fått nog av shoppinghysterin"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Många gillar att shoppa. Det är inte konstigt. Särskilt inte när du kliver in i en butik och möts av en leende och trevlig expedit, en behaglig temperatur och varor som vi genom reklamen börjat förknippa med härliga känslor.

Men de positiva känslorna försvinner ofta lika snabbt som de kom. Ingen vill veta var du köpt din tröja. Särskilt inte efter några veckor då du redan tröttnat på tröjan.

Det finns alltid någon du kan vara avundsjuk på. Därför kan du aldrig bli nöjd om du ständigt jämför dig med andra, istället för att satsa på det som du själv verkligen mår bra av på sikt. Forskning bekräftar också att människor med materialistiska värderingar i snitt är mindre lyckliga än andra.

Tyvärr funkar ju vi människor ofta så att vi stirrar oss blinda på det bästa i en upplevelse när vi ska ta ställning till det. Så när vi tänker på om vi ska shoppa så tänker vi på de första härliga ögonblicken med våra nya prylar. Vi tänker inte på all tid det tagit oss att jobba ihop pengarna som vi nu snabbt slösar bort. Vi tänker inte på all tid vi kommer ägna åt att ta hand om prylarna ända fram tills vi kör de till soptippen. Vi tänker inte heller på miljön.

Om du också vill bryta dig fri från konsumtionssamhällets mentala fängelse så kan du ställa dig följande sex frågor när du funderar på att köpa något: 

1. Hur ofta kommer jag att använda den här prylen?

2. Kan jag uppnå större välmående på annat sätt?

3. Var ska jag förvara prylen, orkar jag sköta om och återvinna den?

4. Finns prylen begagnad, kan jag låna, hyra eller samäga med någon?

5. Finns prylen i en mer hållbar och miljöanpassad variant eller Fairtrade?

6. Kan jag vänta några dagar och se om jag fortfarande tycker att jag behöver prylen?

I dag är det En köpfri dag (Buy Nothing Day) – en kampanjdag som firas av miljoner människor världen över som fått nog av shoppinghysterin. Det är en utmärkt dag att börja köpa mindre och leva mer!

Linus Pettersson,
Talesperson En köpfri dag
http://enkopfridag.se 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du en köpfri dag i dag?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.