Nelly Mathilda Fredlund, Ingrid Leirnes
Nelly Mathilda Fredlund, Ingrid Leirnes - Foto: Privat

Cannalisörerna: "Rättssystemet tvingar oss till tystnad"

Cannalisörerna: "Men trots att cannabisbrukare uppskattningsvis är nära en miljon i Sverige är det sällan vi kan, vågar eller får möjlighet att göra våra röster hörda utan att bli bemötta med kränkningar, tystnad och/eller repressalier".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om Projektet #420röster

Projektet #420röster syftar till att låta cannabisbrukare, anhöriga eller andra som ofta kommer i kontakt med cannabis, komma till tals under kreativa och anonyma former via en webbplats som föreningen Cannalisörerna tillhandahåller. Målet är att samla in minst 420 unika livshistorier och dessa publiceras löpande på webbplatsen. 

Det finns en stor mängd människor i Sverige som inte innefattas av lagen om hets mot folkgrupp. Uppskattningsvis skulle det kunna röra sig om en miljon människor bara i Sverige, men det är svårt att veta säkert, då förmodligen många inte vågar svara uppriktigt i de undersökningar som görs. Hem, barn, jobb och körkort kan försvinna för dem på en eftermiddag och ibland hängs man till och med ut av media, ivrigt påhejade av allmänheten.

Men det är helt okej, det handlar ju faktiskt inte om såna där riktiga människor som du, jag och grannen. Nej, dessa är av en alldeles särskild art som varken förstår sitt eget bästa eller kan hantera sin personliga hygien. För att inte tala om alla jobb som är omöjliga för dessa att sköta på lämpligt vis. Det är knappt de duger till att bära ut sina egna sopor, och på tal om det så vet de inte riktigt hur man sköter varken hem eller kläder heller.

Detta beror troligtvis på den hjärnröta som de alla lider av. Många av dem tror också att de är apelsiner som kan flyga och därför har flera stycken hunnit hoppa ut genom fönstret på åttonde våningen bara under tiden du läst hit.

Eller hur var det nu igen? Det finns massvis med kända namn som brukat cannabis och lyckats bra i livet, till exempel USA:s president Barack Obama (han hade däremot inte lyckats om polisen gripit honom). Trots detta finns det inte många av dem i Sverige som vågar prata om sitt dubbelliv. För som beskrivet ovan kan ett enda samtal med fel person sluta i personlig tragedi och individen måste därefter bevisa sin godhet genom att slingra sig igenom en hinderbana av moralbaserade regelverk.  

Ett oproblematiskt bruk av cannabis syns sällan utåt och som sagt, så länge du inte är oförsiktig eller deltar i någon annan kriminell aktivitet kan ditt bruk gå obemärkt förbi i decennier. Att prata om saken däremot, ens i neutral anda kan ge otänkbara konsekvenser, så enklast är om man inte säger något. Vissa berättar inte ens för sina närmsta, ibland för att skydda sig själva, ibland för att skydda dem man älskar.

Som anhörig till en medicinsk brukare kan omgivningens bemötande bli tufft om man för medicinsk cannabis på tal, så man tystnar. Kanske är man vän till någon som lider av psykisk ohälsa och inte vågar söka vård för att man vet att man inte klarar drogtesterna man ofta tvingas till om man vill ha utredningar, medicinering och vård i allmänhet.

Tänk om vården hade behandlat alla sjukdomstillstånd på samma vis som en person med missbruks- eller dubbeldiagnos. Hur hade det sett ut? 

“Brutet ben? Jaha ja. Och du tycker förstås att vi ska stå för gipsandet? Innan du gick ut på den där “promenaden” så borde du kanske räknat med riskerna? Och hur vet vi att du aldrig kommer bryta benet igen? Om vi ens ska överväga att hjälpa dig med gips så tycker jag att du först ska bevisa att du verkligen vill kunna gå på benet igen genom att spjäla det själv. Vi kan ju inte slösa med gipset hur som helst.”

Absurt scenario? Det är ingenting mot vilka konstigheter en cannabisbrukare möter i det offentliga svenska samhället. Men trots att vi uppskattningsvis är nära en miljon i Sverige som brukar cannabis, är det sällan vi kan, vågar eller får möjlighet att göra våra röster hörda utan att bli bemötta med kränkningar, tystnad och/eller repressalier. Ett neutralt samtal om brukare och deras anhörigas vardag saknas nära nog helt. Men vi hoppas kunna ändra på det!

Under 2014 har Cannalisörerna agerat språkrör för svenska cannabisbrukare via både fria aktörer som Nyheter24, men även via Public Service. Nu är det dags att lämna över tyglarna till alla dem vi talat för, så ni får lära känna ännu fler av oss och sen ta ställning till om vi verkligen förtjänar de repressalier rättssystemet utdelar på rutin till “såna som oss”.

Om ett par veckor lanserar vi därför ett nytt spännande socialt projekt vi valt att kalla för #420röster, som vi innerligt hoppas kan bidra till en mer nyanserad och human debatt kring narkotikapolitiken. Titta gärna förbi och ta en promenad i våra skor!

Nelly Mathilda Fredlund, Ordförande Cannalisörerna
Ingrid Leirnes, Suppleant Cannalisörerna och Redaktör för 420röster.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
/
/
/
Ska cannabis legaliseras?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.