Zlatan, Anders och Örjan
Zlatan, Anders och Örjan - Foto: TT

"Örjan Kihlström är bättre på trav än vad Zlatan är på fotboll"

Anders Lindqvist: "Få lägger så många timmar i veckan på sin sport som vi inom hästsporten. Eftersom vi lägger ner så många timmar är många av oss professionella, för vi hinner inte ha något annat yrke."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Anders Lindqvist har arbetat som professionell travtränare sedan 1980. Han har vunnit både det svenska och franska travderbyt, och har vunnit många stora lopp i de flesta stora trav-nationerna i Europa.

Följ honom på Twitter: @Al09Anders 

Så, är travsport en sport eller inte? "Håll er till kuponger och odds travspelare. För i Idrottsgalan har ni ingenting att göra." skrev Nyheter24:s sportredaktör Jens Lindqvisten krönika.

Det fick många av oss som gillar trav att reagera. En del blev ledsna, andra arga. Det beror på att leva med hästar är det närmaste mänskligt slaveri man kan komma. (Ett citat som är så sant det kan bli, taget från Malin Baryards trevliga sommarprat). Oftast är det hästarna som bestämmer vår agenda och vårt liv är långt ifrån odds och kuponger. 

Nu är det är en svår fråga om trav är sport eller inte. Vad ska räknas som sport? Enligt Wikipedia är trav en sport och vi kallar ju oss travsport. Tittar man på de flesta tidningarna hittar vi som regel travet på sportsidorna. Nu när Örjan Kihlström hedrande nog blivit en av 13 nominerade till Jerringpriset blev vi alla som gillar trav både stolta och glada.

Därför känns Jens krönika som ett elakt påhopp på oss när vi äntligen kommit med i sportens finrum. Turligt nog hade Jens slarvat och levererade några faktafel i sin krönika så många av oss tog den därför inte riktigt på allvar, men vi blev på något vis ändå kränkta.

Jag har haft förmånen träna eller själv köra i mer än 20-talet olika länder från Kazan i öst till USA och Kanada i väster och så gott som överallt är det kärleken till sporten och hästen som är den stora drivfjädern. Många tror att det bara är pengar som är driver sporten men i många av dessa länder tävlas det utan spel och med bara kaffepengar att tävla om. Precis som i nästan alla sporter finns det en topp som tjänar pengar även i travsporten men den toppen tävlar nog mycket oftare än 99.9 procent av alla andra som håller på med sport.

Jag tror få aktiva lägger så många timmar i veckan på vår sport som just vi inom hästsporten. Eftersom vi lägger ner så många timmar på vår sport är många av oss professionella för vi hinner inte ha något annat yrke.

Jens skrev att 95 procent beror på hästen. Jag skulle tro hästen betyder ännu mera men över Prix d'Amerique distansen 2700 meter betyder 1 procent 27 meter och det är sällan segermarginalerna är så stora. Så alla ni som orkat läsa så långt ni kan med gott samvete rösta på Örjan Kihlström, för han är en bättre travkusk än sina bästa konkurrenter. Skillnaden mellan honom och de andra kuskarna är mycket större än skillnaden mellan Zlatan och de andra bästa fotbollsspelarna.

Tillbaka till vad som är sport, var går gränsen? Bil, båt, häst, motorcykel, cykel, klubba, skidor, stavar, racket, handskar, skor? Vad får användas för att det ska godkännas som sport, Jens? Gränser är alltid svåra att avgöra, och vi är många som gillar travsport och som tycker Jens gick långt över gränsen i sin krönika.

Anders Lindqvist

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är trav lika mycket en sport som fotboll?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.