Stockholm

Anna Troberg (PP): "Därför lämnar jag det sjunkande skeppet"

Anna Troberg
Anna Troberg. Foto: Stefan Rouden

Anna Troberg: "Piratpartiets medlemmar far illa av den sunkiga partikulturen. Det är för mig obegripligt att officiella företrädare för partiet aktivt motarbetar försök att mota sexism, misogyni och hbtq-fobi i grind".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Följ Anna Troberg på Twitter: @annatroberg

Mina vänner kallar mig Sheldon. Det beror på att jag kan vara lite fyrkantig. Jag tycker till exempel att det är viktigt att hålla ihop åsikter och agerande. Om det blir för stort avstånd mellan de båda tar jag ett kliv tillbaka och kalibrerar om. Det är ärligare mot omgivningen och en förutsättning för att jag ska kunna se mig själv i spegeln. Därför har jag nu bestämt att ta ett kliv tillbaka från Piratpartiets partiledarpost.

Det finns väldigt mycket jag tycker om med partiet. Jag är stolt över att vi har en politiska visioner för framtiden som går långt bortom det gamla vanliga rödblå tjatet. Jag är oändligt glad över alla duktiga aktivister jag fått förmånen att lära känna och arbeta med. Det är också just därför jag vill vara extremt tydlig med varför jag slutar.

Piratpartiets politik bygger på grundprincipen om att alla ska ha samma rättigheter och möjligheter. Det är för mig obegripligt att det finns officiella företrädare för partiet som tycker det är besvärligt när människor som inte är precis som de själva också kräver att få ha grundläggande rättigheter.

Piratpartiets medlemmar har beslutat att partiet ska ha en heltäckande politisk plattform. Det är för mig obegripligt att officiella företrädare för partiet låtsas som om det aldrig skett och sprider en idé om att det finns fin och ful piratpolitik. Sådan man ska syssla med och sådant man ska tiga ihjäl.

Piratpartiets medlemmar har röstat fram Sveriges bästa (enligt RFSL) hbtq-politik. Det är för mig obegripligt att officiella företrädare för partiet tycker att vi ska gömma undan både politiken och den uppskattning den får utifrån.

Piratpartiets medlemmar far illa av den tidvis sunkiga partikulturen. Det är för mig obegripligt att officiella företrädare för partiet aktivt motarbetar ledningens försök att mota sexism, misogyni och hbtq-fobi i grind.

Partiets image far illa av att vi inte tillräckligt tydligt tar avstånd från de som struntar i demokratiskt överenskomna grundprinciper och sakpolitik genom att vara sexistiska, misogyna och homofoba. Det är för mig obegripligt att officiella företrädare för partiet visar ett närmast aktivt ointresse för ett genomgripande förbättringsarbete.

Jag förstår om det här kan vara jobbigt att läsa. Det är jobbigt att skriva det. Men, ett parti som dyrkar ett helt pantheon av visselblåsare får inte blir skräckslagna vid blotta tanken på att någon vädrar dess smutsiga byk.

Organisationer har inte hemligheter. Människor har hemligheter. Ibland är hemligheterna så fula att många människor väljer att hålla tyst om dem av skräck för att allt det där fula annars ska smeta av sig på hela det gemensamma sammanhanget och därmed också på dem själva. Det är lika förståeligt som det är osunt.

Jag hoppas att min avgång blir en ögonöppnare. Det finns massor av fantastiska pirater som tyst dragit sig undan medan låtsaspirater använder partiet som plattform för sina egna politiska syften eller personliga kickar. Jag vill höra ett vrål från de där riktiga piraterna, de som respekterar både interndemokrati och andra pirater. Jag vill se dem återerövra sitt parti.

Anna Troberg,
Partiledare Piratpartiet

Gör Anna troberg rätt som lämnar piratpartiet?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.