Måndag 18 Okt
Stockholm

"Dagens bortskämda ungar skulle dö på en öde ö utan mobiler"

Elvedin Basic
Elvedin Basic. Foto: Privat/TT

Elvedin Basic: "Min femåriga kusin blir inte ens glad längre när hon får en nallebjörn. Detta på grund av att hon har hundra andra björnar som ligger och skräpar. Tyvärr lever vi i en värld full av människor som är otacksamma".

Kommentera (10)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Elvedin Basic skriver till vardags för SvenskaFans.com

Följ honom på Twitter: @Ghananen

Svenska barn är dåligt uppfostrade. Tidigare under historien upplyste Jean-Jacques Rousseau att barn är oförargliga fenomen som ska uppfostras med god moral och utan krav. I dag har det svenska samhället anammat den kulturen, vilket har gjort att allt fler svenska barn är bortskämda och saknar ett disciplinerat perspektiv på livet.

Ensamheten ersätter tomrummet varje gång jag promenerar i korridorerna fram och tillbaka. Insikten om att vi i Sverige har det riktigt bra har lagts sig på is. Klyftan mellan de fattiga och de rika ökar tillsammans med främlingsfientligheten som smyger in i bakgrunden. ”Vi” samt ”ni”-uttryck börjar argumenteras vid samma ögonblick som föräldrarna till barnen inte lär dem den gamla skolan. 

Dagligen ser jag elever som struntar i undervisningar och anmäler sig sjuka på grund av att de är lata. En lathet som har uppkommit på bekostnad av dålig uppfostran. Nuförtiden låter föräldrarna barnen styra över dem. Samtidigt känns det som att barnen får vad som helst. Det där med att man ska jobba till sig en förtjänad present från föräldrarna har börjat röra sig bort. Sakta men säkert.

Varje morgon och eftermiddag är trafiken full av föräldrar som bilar till jobbet. Vi betraktar även pensionärer som försöker känna adrenalinet innan livet ser sitt slut. Men mitt i det hela upptäcker vi även barnen som sitter i baksätet för att utnyttja snålskjuts till skolan. Under min tid i plugget iakttar jag för många ungdomar som bara glider runt och beter sig väldigt odisciplinerat. Sevärdheterna är många, men man glömmer ofta hur de flesta gråter över att man inte har fått den senaste mobilen eller den förgående spelkonsolen. 

Uppskattningen har nästan upphört och i dag kräver barnen bara mer och mer. Min femåriga kusin blir inte ens glad längre när hon får en nallebjörn. Detta på grund av att hon har hundra andra björnar som ligger och dammar, samt tre teknologiska prylar i sitt rum. Vart är världen på väg kan man undra?

På 1700-talet skrev Daniel Defoe den berömda historien om Robinson Crusoe. Berättelsen om en man som blev strandsatt på en ö, där han fick klara sig helt ensam. Jag förmodar att de flesta av nuvarande ungdomar inte skulle kunna klara sig helt ensamma utan en dator eller mobil på en öde ö. Synen på livet finns inte där. Bortskämda barn och ungdomar har bara sett fattigdom, svält och dåliga förutsättningar genom filmer. Men de har aldrig upplevt det med egna ögon.

Nej, jag förväntar mig inte att Zlatan Ibrahimovic ska komma fram till mig och säga: ”Jag har faktiskt arbetat för att mina barn ska få allt”. Men det finns sådana föräldrar i dag. Tyvärr lever vi i en värld full med människor som är otacksamma, oförskämda och alltid strävar efter att ha mer. I stället för att lägga en omtanke för de som knappt har vatten eller bröd i krisdrabbade länder. Medan dagens svenska elever skolkar kämpar barnen i Nigeria för att ens få tag på en penna och utbildning. Självklart behövs datorer i svenska skolor i dag, men det är något som vi ska utnyttja till nyttigt arbete. Vi ska vara tacksamma över att vi har det vi har i dag.

Avslutningsvis vill jag framhålla att bortskämda barn löper stor risk i framtiden. En risk i det senare vuxenlivet är att de brister i ansvarstagande och kompetens. Många blir dessutom olyckliga på grund av en olärd tacksamhet. Detta är ingen fråga som kan lösas politiskt. Agendan är moral och det är något som varje individ måste utveckla, precis som Rousseau egentligen menade.

Elvedin Basic

Är dagens ungdomar för bortskämda?
Tack för din röst!
Kommentera (10)
Kopiera länk
Dela