- Foto: Privat

"Gaygalan måste sluta värdera bokstäverna i HBTQ olika"

Lina Landström (CUF): "QX, som ledande i HBTQ-communityt, måste börja tänka på vilka signaler de sänder ut. Det är dags att QX släpper heteronormstänket"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Lina Landström på Twitter: @LandstromLina

Såvar det dags igen. Tidningen QX har öppnat nomineringen till QXGaygala som går av stapeln i februari. Femton olika kategorier skadet nomineras och röstas i, allt från “Årets Film” till “ÅretsMoment” - och så, såklart, de två stora kategorierna “Åretshomo/bi/trans” och “Årets hetero”.

QXskryter på sin hemsida med att de är “Sveriges störstaGaynyhetssajt” - men de är mer än så, de är Sveriges endastora nyhetssajt med inriktning på gaycommunityt. Problemet meddetta är att QX inte är en tidning för alla Sveriges HBTQ:s, utanen tidning för en liten grupp HBTQ:s som anses stå högst upp ihierarkin.

Påsin hemsida listar QX exempel på personer man kan nominera till deolika kategorierna. I kategorin “Årets homo/bi/trans” nämns 27stycken namn totalt. Av dem är 16 stycken män som identifierar sigsom homo- eller bisexuella och 10 namn är kvinnor som identifierarsig som homo- eller bisexuella. Endast en person identifierar sig somtransperson.

Ikategorin “Årets hetero” nämns 16 olika personer eller grupper.Bland de nämnda grupperna som QX föreslår att man kan nominerafinner man bland annat Kirunas hockeykillar som blev HBT-certifieradeunder året och spelar sina matcher i regnbågsfärgade tröjor.Plötsligt har man påstått, utan att ens reflektera över det, attsamtliga spelare i Kirunas hockeylag är straighta. Hur i helvetetänker man då? Antagligen finns det minsten icke-straight spelare i det laget, hur tror ni han känner sigöver att QX tycker man borde nominera honom i kategorin “Åretshetero”? Hur skulle du känna om du tvingades gå upp på en galaoch ta emot ett pris som “Årets hetero” Anders Öhrman?

Omman kikar tillbaka på de som genom åren vunnit “Åretshomo/bi/trans” (som i dagligt tal dessutom förkortas till “Åretshomo” - bara det säger väl någonting) så hittar vi 14 personer(två personer, Elisabeth Ohlson Wallin och Andreas Lundstedt, harvunnit två gånger). Fyra personer är kvinnor som identifierar sigsom icke-straight. Resten, 11(!) stycken, är män som identifierarsig som icke-straight. Inte en enda gång har en transperson vunnit“Årets homo/bi/trans”. Inte enenda gång!

Genomatt varje år dela ut pris till “Årets homo/bi/trans” och “Åretshetero” förstärker QX vi-och-dom tänket. De förstärkerheteronormen genom att förutsätta att alla kändisar som inteoffentligt sagt någonting annat är straighta, något somQX-redaktionen borde veta inte är sant. De förutsätter dessutomatt sexualitet och könsidentitet är någonting som är ett antingeneller, inte en flytande skala. Man glömmer även alla HBTQ:s som ärpoly, intersexuella, asexuella, pansexuella, queer - och alltdäremellan eller ingenting.

Sexualitetoch könsidentitet är inte alltid svart eller vitt. Exempelvis harvi Carola som i Så Mycket Bättre nyligen berättade om att honattraherats av tjejer - eller Harry Styles som i en intervju har sagtatt det inte är så viktigt att en partner är “female”. Om manvill nominera Harry eller Carola till gaygalan – tyckerQX-redaktionen att man ska nominera dem i kategorin “Årets hetero”eller “Årets homo/bi/trans”?

QX,som ledande i HBTQ-communityt, måste börja tänka på vilkasignaler de sänder ut. Det är dags att QX släpperheteronormstänket. Det är dags att QX släpper kategoriseringarna.Det är dags att QX börjar omfamna alla HBTQ:s med lika mycketkärlek och värme.  

Lina Landström,
Vice ordförand CUF Storstockholm samt grundare av CUF:s HBTQ-nätverk

/
QX
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.