- Foto: Alik Keplicz

"Djurplågeri att kasta ut oönskade katter – de dör ute i vinterkylan"

Lena Engen Bäckström: "Man beräknar att det finns så många som 100 000 hemlösa katter i Sverige. Men få skulle komma på tanken att sätta ut en låda med hundvalpar i skogen bara för att bli av med dem."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

#förvarendakatt – ett långsiktigt projekt som drivs av kattmatstillverkaren Mjau, med syfte att sprida information och skapa opinion om hemlösa katters situation.

När den kolsvarta katten Hasse hittades på Norra Stationsområdet i Stockholm var han utmärglad och hade sönderfrusna tassar. Han var i så dåligt skick att han bara hade överlevt någon dag till i vinterkylan. Att katter lämnas vind för våg på det här sättet är helt oacceptabelt – Hasse är tyvärr inte ensam.

Varje år överges katter över hela Sverige och mängder av kattungar föds i det vilda. De överges ofta för att man flyttar, tröttnar, blir allergisk eller för att katten har fått oönskade ungar. Man beräknar att det finns så många som 100 000 hemlösa katter i Sverige som nu har en väldigt tuff tid framför sig. Många kommer inte att klara sig.

Många tror felaktigt att katter klarar sig bra i naturen. Men kyla, brist på föda, parasitangrepp, sjukdomar och skador gör att de ofta lever i misär och bara överlever ett eller två år.

Ibland hörs argument att man ska skjuta förvildade katter, alternativt fånga in, kastrera och sedan släppa ut dem igen. Att skjuta katter i en förvildad kattkoloni har visat sig vara verkningslöst, då de snabbt ersätts av nya katter. Och att fånga in katter för att sedan släppa ut dem igen till ett liv i misär är på alla sätt moraliskt fel.

I stället är den långsiktiga lösningen att vi arbetar för att öka kattens värde i samhället och att varje kattägare tar sitt ansvar genom att kastrera, id-märka och registrera sin katt. I dag saknar över en halv miljon av tamkatterna id-märkning och 300 000 är inte kastrerade.

En av anledningarna till den vårdslösa hanteringen av katter är att de ofta skänks bort och därför inte har något ekonomiskt värde. Det är stor skillnad mot en hund som man oftast gjort ett noga övervägande att skaffa och betalat dyra pengar för. Få skulle komma på tanken att skaffa en sommarhund som man sedan lämnar på trappan till sommarstugan, eller sätta ut en låda med hundvalpar i skogen bara för att bli av med dem.

Det måste bli en självklarhet att man kastrerar, id-märker och registrerar sin katt. Och det måste vara helt oacceptabelt att lämna en katt vind för våg, inte bara enligt lagen utan också i människors medvetande.


Katterna Hasse och Gabbi


Så, vad hände med Hasse? Via Solgläntans kattpensionat flyttade han till ett jourhem för extra vård, där han så småningom läkte och återhämtade sig. Jourhemmet bestämde sig för att behålla honom och i dag lever han ett lyxliv som kastrerad, id-märkt och registrerad katt med ett tryggt hem.

Mjau och projektet #förvarendakatt
Lena Engen Bäckström, 
Solgläntans kattpensionat

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det ok att lämna katter man inte vill ha i skogen?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.