Jakob Adolfsson
Jakob Adolfsson - Foto: Privat/TT

"Det finns ett skadligt manligt ideal också – men vi män håller tyst"

Jakob Adolfsson: "Problemet med det maskulina idealet är att en del av just det idealet innebär att inte prata om det. Hur ska feminismen kunna få in killar i sina ideologiska mål om män vägrar att erkänna att de känner sig som offer?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Jakob Adolfsson är en frilansande skribent.

Det kvinnliga kroppsidealet  är ett etablerat begrepp, men något som också behöver införas i samhällsdebatten är det manliga. Det moderna manliga kroppsidealet i stora drag kom fram under 1960-talet när actiondockan först började komma in, olympiska idrottslag började använda anabola steroider, bodybuilding blev en framgångsrik idrottsgren även om många kallar den för den första men inofficiella "extremsporten". Chris Bell som gjorde en film om just detta, "Bigger, stronger, faster" (2008) var faktiskt en av de första som vågade lyfta frågan fullt ut.  

Faktumet är att vår tids kroppsideal för män och pojkar har funnits där sedan länge men diskussionen kring det har aldrig riktigt tagit fäste, faktumet att Gustav Vasa redan på sin tid valde en soldat som skulle få stå modell i hans ställe på en av våra mest kända tavlor på honom, allt för att idealet hos män under den perioden var smala ben. För att inte heller glömma, det litteraturhistoriska verket om Dorian Gray, som just är en ung man som blir besatt av sitt yttre.

Problemet med det maskulina idealet, är att en del av just det idealet innebär att inte prata om det utan alltid dölja det i en underton av gemytlig sarkasm med manliga vänner, att någons positiva drag oftast levereras med en avslutande punchline. Vi i samhället, tar inte frågan om att pojkar och män både kan och mår dåligt över sitt yttre emellanåt, men för att bryta den barriären måste någon våga säga det utan att skämta bort det. Visa att de faktiskt känner negativa känslor kring sig själva och ignorera det kollektiva machot.

För ett argument som ofta dyker upp när feminism kommer på tal är "Men killar då?!". Hur ska feminismen kunna få in killar fullt ut i sina ideologiska mål, om män i stort vägrar att erkänna att de emellanåt känner sig som offer? Hela grunden för ett progressivt samhälle är att arbeta med problem, så för att det ska ske några framsteg med det manliga kroppsidealet måste det först belysas.

För feminismen gynnas inte av detta ideal, kvinnor gynnas inte av detta ideal och allra minst gynnas killar av vårt egna ideal, den enda vinnaren är aktörer som har ekonomisk vinning i att killar mår dåligt över sig själva och håller det i det tysta när de köper ofantliga mängder tillskott, skönhetsprodukter och kläder.

Ortorexi är något som har kommit på tal, träningsberoende kort och gott. Där finns ett misstänkt mörkertal hos just när man talar om ortorexi, och i dagens samhälle kanske även inom andra ätstörningar. Varför upprätthålla något som enbart skadar en själv?

Jakob Adolfsson

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det manliga idealet också skadligt?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.