Söndag 16 Maj
Stockholm

Alma 13 år: "Sluta sälja pälsbollsmössan och onödiga pälskragar!"

Alma Nyman: "Därför borde vi en gång för alla förbjuda mössorna, och visa att vi bryr oss om djuren. För det gör vi väl? Vi har ju husdjur som vi älskar. Tänk dig bara att sätta dem på huvudet".

Kommentera (37)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

När jag går ute på stan så ser man att många går runt med den så kallade “pälsbollsmössan” och jackor med stora pälskragar på luvan. Pälsbollsmössan har minskat i antal de senaste åren, framför allt sedan 2011 då bokstavligen ALLA bar dem, men det finns fortfarande många som säljer dem. Flera har protesterat men förmodligen inte lyckats påverka eftersom att det fortfarande är en mycket vanligt trend. För att få dessa bollar på toppen av mössan och kragarna, så plågas djur något så brutalt. Detta måste stoppas!

Ett exempel är blåräven som används till den klassiska pälsbollsmössan. Det som händer är att de stoppar in en elstång i rumpan på djuret och plågar dem till döds. I takt med att vi fortsätter med denna industri så dör många arter ut och ekosystem rubbas. Allt detta för en liten päls!

Vi måste sätta förbud för att sälja dessa varor. Rockar som värmer kroppen av päls kan kännas mer okej än bollar som inte ens snuddar vid kroppen eller kragar som bara hänger. Tänk dig själv att sättas i trånga burar och dö för att andra individer ska få gå runt med dig på huvudet eller längst ut på luvan där du inte ens gör någon nytta. 

Det är även väldigt dyrt med pälsarna och det sätter även stor press på dem som antingen inte har råd eller faktiskt tycker synd om djuren. Kanske vågar man inte säga det. Att sälja pälsbollsmössor blir även som ett tecken på att detta är okej. Ska vi lära våra barn detta? Det uppmuntrar djurplågeri som vi vid andra tillfällen, exempelvis djurtester, har försökt stoppa. Vi har gjort mycket större framsteg där än vad vi gjort med pälsarna, trots att det är ett minst lika stort problem.

Vem vet vad det kan leda till, sätter man inte stopp för djurplågeriet så kan till och med värre problem utvecklas. Måste en art dö ut för att människan förstå att detta är ett problem?

Givetvis så är de fina enligt de flesta och många attraheras av att de är fluffiga och fina. Det kan även jag hålla med om. Men är de verkligen så underbara när man tänker på hur de tillverkas? Och är inte djuren värda mer än en vacker syn? Det tycker i alla fall jag.

Det borde därför sättas förbud för att sälja äkta pälsar i dessa sammanhang och straff borde införas för dem som bryter mot den lagen. Om man verkligen vill sälja pälsmössor och kragar kan man tillverka låtsaskragar som nästan ser likadana ut. Det finns faktiskt riktigt bra låtsaspälsar men ungdomar dras från dem för att de inte är "äkta". Barnen vet inte bättre för vuxna har inte lärt dem att detta är fel. Det enda vi barn kan lita på är affärerna, som uppmuntrar pälsbollsmössorna och de gigantiska kragarna genom att sälja dem. Därför borde vi en gång för alla förbjuda mössorna, och visa att vi bryr oss om djuren. För det gör vi väl? Jag menar vi har ju husdjur som vi älskar. Tänk dig bara att sätta dem på huvudet.

Detta kan förhoppningsvis leda till att djur får bättre liv och slutar plågas, samt att det blir färre utrotningshotade arter. Pälsbollsmössan som statussymbol blir inte ett problem längre för dem som inte har råd, inte får, eller helt enkelt inte vill.

Så förbjud dessa pälsbollsmössor och pälskragar i Sverige så kan kanske även andra länder inspireras och det kan leda till att detta djurplågeri stoppas!

Alma Nyman, 13 år

Ska man förbjuda pälskragar?
Tack för din röst!
Kommentera (37)
Kopiera länk
Dela