Söndag 16 Maj
Stockholm

Linnéa Bruno (Fi): "Oroa er inte, Fi har inte gått åt höger"

Linnéa Bruno, Feministiskt initiativ
Linnéa Bruno, Feministiskt initiativ. Foto:

Linnéa Bruno (Fi): "Om SD och Alliansen börjar samarbeta blir det hemskt. Feminister i Fp kan rösta på Fi, så kanske deras partiledare skärper sig. Eller om de väljer en ny annars."

Kommentera (12)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Följ Linnéa Bruno på Twitter: @LinneaBruno

För några dagar sen skrev jag en artikel i SvD om extravalet. Vissa tyckte att den var obegriplig och läste den som ”Fi struntar i höger och vänster men går nu åt höger”. För att ingen ska behöva vara orolig kommer här artikeln i lättläst version:

Snart blir det extraval, för SD röstade på Alliansen. Fi tyckte att den rödgröna budgeten var bäst och skulle rösta på den om vi satt i riksdagen. Fi vill att samhället blir mer jämlikt och håller med socialister och miljöpartister (vänstern) i många frågor. Vår ideologi är feminism, men det finns olika riktningar. Den som vi utgår ifrån pratar inte bara om kvinnor och män, utan bredare om makt i samhället.

Människor behandlas olika inom vården, av polisen, i skolan, när vi söker bostad och jobb. Till exempel hudfärg, bakgrund, pengar och utbildning, funktionsnedsättningar, sexualitet, könsidentitet och ålder kan vara viktigt. Vi vill fixa mer jämlikt på en massa sätt, inte bara med pengarna, och mindre hat och våld. De som blir slagna ska få skydd och hjälp att må bra igen.

Fp, som är liberaler, har gjort en del bra saker förut, till exempel för att pappor ska vara föräldralediga. Deras partiledare Jan Björklund pratade mycket om feminism i valet. På affischer med honom på stod det ”Feminism utan socialism”. Men när han skulle komma överens med de andra i Alliansen var det inte så viktigt längre, verkade det som.

Viktigast var att införa betyg i ordning och uppförande i skolan, som de hade förr i tiden. Det tycker vi var jättesynd. Det är bra att det finns feminister i andra partier, men helst ska de också vilja göra något åt ojämställdheten förstås. Vi vill samarbeta med flera. Om ekonomi blir det svårt att samarbeta med Alliansen (högern), eftersom de vill att rika ska betala mindre i skatt.

Vi tycker att det är hemskt att jaga och utvisa människor som flyr från krig och förtryck, och att människor ska behöva sova ute på vintern. SD tycker att du måste ha ett visst utseende för att få räknas som svensk. Har du inte det ska du väck, tycker de. För dem är detta med Sverige och svenskhet jätteviktigt. Det kallas nationalism och handlar även om att män och kvinnor ska vara olika. Vi säger tvärtom att du ska få bestämma sånt själv.

Om SD och Alliansen börjar samarbeta blir det hemskt. Feminister i Fp kan rösta på Fi, så kanske deras partiledare skärper sig. Eller om de väljer en ny annars. Det tror vi vore bra.

Linnéa Bruno, riksdagskandidat (Fi)

Håller du med Linnéa?
Tack för din röst!
Kommentera (12)
Kopiera länk
Dela