Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Anneli Vitterskog: "Investera i eldsjälarna så lyfter vi Sverige!"

1 av 1

PERNILLA ALSÉN

Debatt | 15/12/2014 13:41

Anneli Vitterskog: "Eldsjälar brinner inte utan bränsle – ta inte deras insatser för givet."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag har jobbat för och med eldsjälar från Härnösand i norr till Göteborg i Söder. I roller som projektledare för att öka samhällsengagemang och för att bygga upp fritidsverksamheter har jag kommit ny till orter, och det första jag frågar är “Vilka är era eldsjälar?”. Alldeles för ofta jobbar eldsjälar isolerat, i varsin nisch. De tas ofta för givet, och förväntas kämpa på i både med- och motgång, som om flamman brann utan att bränsle behövs tillföras. Har ni sett eldsjälar verka? Har ni sett, hur de kan åstadkomma så mycket, av väldigt lite? Föreställ dig då vad som händer, om ni tillför lite till.

Att stödja och sammanföra lokala eldsjälar, kan göra underverk! De mest briljanta lösningar och nya idéer kommer fram när man sammanför två (eller fler) eldsjälar, som inte samverkat förut. De är problemlösare av naturen, och är de fler, kan de ta sig an större frågor. Tänk om varje kommun hade en eldsjälssamordnare, eller åtminstone ett eldsjälsprojekt. En budget, för att vårda dem, en plattform att ta hjälp av dem och en strategi för att locka till sig och behålla dem. Mitt tips är att satsa på att vara en eldsjälsvänlig kommun. Bättre återbäring på era investeringar kommer ni aldrig någonsin kunna få!

Du vet att du kommit till en plats där eldsjälar verkat om det finns stolthet och egen karaktär. Låt oss säga att din ort har hela 800 innevånare. Vad är egentligen möjligt där? Tänk om någon sa; här ska vi sätta upp musikaler i världsklass! och så gör de det! Jag, och många med mig, satte sig och åkte rakt genom skog och mörker i helgen, för att uppleva en förstaklassig föreställning av musikalen Rent i lilla Österbymo. Sist så var det Hair. Det var också där, som eldsjälar övertygade kommunen att inte riva ett gammalt lägenhetshus, utan att istället förvandla det till lägenheter för unga. Det visade sig att när kommunen markerar att de gärna vill att unga ska bo bra och trivas, så stannar fler kvar. Och sätter upp musikaler, till exempel!

Det här kommer vara skillnaden mellan liv och död, för landsorten. Är ni 800 eller fler där du bor, och ni inte satt upp en musikal (eller ett liknande projekt storleksmässigt) på länge? Då kan det vara hög tid att sätta fart på ert eldsjälsarbete.

Eldsjälar brinner inte utan bränsle – ta inte deras insatser för givet. Även lite är mycket mer än ingenting alls – visa din tacksamhet, uppskattning och uppmuntran.

Investera i eldsjälarna så lyfter vi Sverige! Och kom ihåg – en person kan förändra världen.

Anneli Vitterskog,
Samhällsfilosof 

Håller du med?