Söndag 9 Maj
Stockholm

"Farliga kroppsideal skadar alla – både män och kvinnor"

Jakob Adolfsson
Jakob Adolfsson. Foto: Privat/TT

Jakob Adolfsson skriver om ideal och hur de etableras, frodas och skadar människor.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Jakob Adolfsson är en frilansande skribent som bland annat har haft ansvar för Instagramkontot Machokulturen.

Den här texten är en fortsättning på den text Jakob Adolfsson skrev den 9/12. Läs den här. 

1967 förbjödinternationella OS-kommitén användandet av prestationshöjdandepreparat. 1968 införde de första reglerade kontrollerna vid OS.1976 var OS i Montreal, där åkte åtta av de första atleterna fastför användandet av anabola steroider. Bland annat svensken ArneNorrback.

1997 myntadeStefan Bratman begreppet "Orthorexia nervosa" som direktöversatt betyder "korrekt diet".

Sammaår avled Stefan Fernholm, en diskuskastare ifrån Västerås sombörjade tävla i OS 1984, 1996 kvalade han in för sista gången menvalde att avböja på grund av skador.

Ettav de första dödsfallen som tros vara relaterat till ortorexi varKate Finn 2003, hon var en massageterapeut och yogainstruktör. Innanhon avled på grund av hjärtsvikt så försökte ändå att övertygaläkare om att hon enbart höll fast vid sina rutiner för att honvar dålig i magen. Kosten och hennes träning var enligt henne detenda som höll det i schack.

Anledningentill att detta är intressant är för att det sägs att Kurt Cobainsägs ha sagt något liknande till sin läkare strax innan hans död.Att läkaren förklarat för Cobain att han måste sluta med heroinetoch äta något annat än flingor, varpå Cobain ska ha svarat attheroin och flingor var det enda som höll hans mage i balans.

2008kom en dokumentär om Stefan Fernholm som kort och gott heter "Endiskuskastares dröm". I dokumentären visas brev skrivna avFernholm där han beskriver att hans kropp enbart är ett"experiment". Vad exakt som orsakade Fernholms degenerativahjärtsjukdom 1997 är osäkert på grund av att han var enblandmissbrukare, smärtstillande, prestationsförhöjande och ävenmisstänkta hormonpreparat. Enligt Fernholm själv var hormoner detenda som var farligt, allt annat var ju nödvändigt.

Ortorexi isig är ett blandmissbruk. Efedrin, tramadol, amfetamin och anabolasteroider är bara några exempel på substanser som kan användasför högre prestation, faktum är att den allmäna åsikten verkarvara att enbart räkna in just steroider men eftersom man väljer attbortse ifrån alla andra preparat så blir en diskussion kringeventuella fall av ortorexi ofta avfärdade som något annat. KateFinn och Stefan Fernholm hade båda två liknande språk som andratyper av missbrukare, ändå nämns aldrig ordet ortorexi idokumentären om Fernholm. Termen "bigger stronger faster"kommer ifrån ett företag drivet av Greg Shepard under 1980-talet.Hans ansikte utåt var just Stefan Fernholm som fick benämningen."The worlds fastest big man". Företagets film om atleterheter kort och gott: "Beyond mans upper limits". Bortommänniskans övre gräns.

När atleterunder 1960-talet först började använda prestationsförhöjandepreparat så satte det en standard för de som växte upp under denperioden. Stefan Fernholm är född 1959, han tillhörde den förstagenerationen som fick lära sig att preparat var en nödvändighetför att bli bäst och han skulle även komma till att bli en av deförsta att betala priset för det.

Jakob Adolfsson

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela