Onsdag 12 Maj
Stockholm

"Därför inför jag 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön för alla mina anställda"

"Jag tror att vi blir effektivare, att min personal håller längre, att alla vinner på det, jag, företaget, kunderna och frisörerna."

Kommentera (80)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Jerry Ahlqvist är lite moderat, lite vänster oftast center och en skvätt feminist.

Förutom det är han även frisör och VD på Frisyrverket. 

Nyheter24 har skrivit om Jerrys resa här.

När jag stod där hos läkaren som berättade att jag var mycket sjukare än jag trodde,  (kom dit för huvudvärk, hade skyhögt blodtryck, inflammerat ansikte/tandkött & en kraftig halsfluss utan att veta om det!)när jag bestämde mig för att ta semester och vila, där och då var väggen nära. Jag brukade skämta med mina kunder att man inte ska gå in i väggen utan ta dörren istället.

Jag tog två månaders semester och var egentligen livrädd för att lämna det företag jag under flera år byggt upp. Men det fick bära eller brista, om jag inte tar hand om mig själv i första hand så kommer det snart inte att finnas någon som tar hand om mitt företag heller.

Under semestern ringde jag endast två samtal till salongen, det sista var inte så roligt och det gjorde mig djup bekymrad. Kommentaren som fick mig att må dåligt var: -Nja det är ganska lugnt, vi har haft flera luckor i flera dagar.

I flera år har jag kämpat och varit i det närmaste besatt att fylla alla frisörers listor och var inte nöjd om det fanns en lucka på hela dagen. Alla åtta frisörer skulle vara fullbokade annars jobbade vi inte effektivt och varje lucka var en förlust. Jag blev själv fostrad att försöka vara så fullbokad som möjligt.

Resultatet? Lite bättre än tidigare månad. Jag fick det inte att gå ihop. Hur kunde frisörerna dra in mer pengar än när de var fullbokade?

Efter två månaders semester bestämde jag mig för att börja jobba 6 timmar istället för vanliga 8-14 timmar, jag bestämde mig för att ta det lugnt. Jag tog mig tid att analysera de senaste månaderna och den enda förklaringen var att har man mer tid på en kund ger man bättre service och man säljer produkter.

Jag blev själv mycket piggare, trevligare, mer serviceinriktad och mådde helt enkelt superbra i allmänhet. 

Resultatet? Jag tjänar bättre, är trevligare och jobbar effektivare på 6 timmar än 8.

Jag insåg snabbt att jag måste göra något, att arbeta åtta timmar om dagen som fullbokad frisör, ett yrke som kräver mycket av dig som människa, är för mycket. Du ska effektivt göra snygga jobb, vara trevlig, kreativ, felfri, säljande och hinna städa. 

Resultatet? Jag inför 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön för alla mina anställda, en personalstyrka som jag beundrar enormt, för jag är helt övertygad om att de kommer att bli bättre frisörer, bättre säljare och bättre människor.

Som vanlig möts man av motstånd av människor som tror sig förstå sig på branscher de inte är insatta i, som säger sig veta att jag kommer att förlora 25 % av omsättningen och vinsten.

Jag tror inte det! Jag tror att vi blir effektivare, att min personal håller längre, att alla vinner på det, jag, företaget, kunderna och frisörerna.

Jag tror på mig själv, min personal och mitt företag!

Jerry Ahlqvist
Frisör, psykolog, personalansvarig, rörmokare, chef, inköpsansvarig, ekonom och rockstjärna (alltså egenföretagare).

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (80)
Kopiera länk
Dela