Lördag 2 Jul
Stockholm

"Var och en ska kunna känna sig säkra på att hen inte ofrivilligt hamnar i ett register"

"Med Piratpartiet i riksdagen kommer integritetsaspekten finnas med i varje politiskt beslut. Från gånger när polisen överväger att upprätta register över offer, till gånger när människor väljer vem de vill bo med."

Kommentera (10)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Integritet är inte en sakfråga. Integritet rör alla beslut, både politiska och vardagliga. Integritet är rätten till en privat sfär och där du som person respekteras för den du är. Detta kan breddas till att även betyda att du som person ska respekteras för den du är även i det offentliga rummet. Integritet handlar om allt ifrån vem eller vilka du väljer att bo tillsammans med till att inte den mänskliga kontakten på ett äldreboende blir tvångsutbytt mot en övervakningskamera. Från att inte oskyldig övervakas och behandlas som en brottsling till att lika arbete ska ge lika lön.

Gång på gång har vi sett riksdagspartierna totalt strunta i integriteten. Både Miljöpartiet och Centerpartiet har sagt sig stå upp för en skyddad integritet och att datalagringsdirektivet ska rivas upp, men de frågorna har tyvärr kommit i skymundan. Piratpartiet är Sveriges enda parti som alltid står upp för integritet. Vi motsätter oss alltid massövervakning av oskyldiga människor genom exempelvis datalagringsdirektivet eller FRA-lagen. 

Vi motsätter oss alltid olika register polisen har på oskyldiga människor, exempelvis romregistret eller kvinnoregistret. Ingen ska behöva frukta att deras en gång rena mjöl ska bytas ut och plötsligt bli ett polisiärt mål för staten då en ny regering plötsligt kommer till makten. Ingen ska behöva avstå från att tala med en psykolog, läkare eller liknande i fruktan av att samtalen spåras. Ingen ska behöva avstå från att anmäla ett brott för att hen är rädd att hamna i ett register.

Men integritet är som sagt så mycket mer än bara ett skydd mot massövervakning. HBTQ-rättigheter, jämställdhet och antirasism är bara några av alla de frågor som handlar om integritet. Ett tecken på vad ett starkt fokus på integritet kan innebära kom under Stockholm Pride, då Piratpartiet fick utnämningen Sveriges bästa HBTQ-parti av RFSL - bättre än alla andra riksdagspartier samt Feministiskt Initiativ. Detta är ett kvitto på hur långt integritet kan nå och det är vi i Piratpartiet mycket stolta över.

Med Piratpartiet i riksdagen kommer integritetsaspekten finnas med i varje politiskt beslut. Från gånger när polisen överväger att upprätta register över offer, till gånger när människor väljer vem de vill bo med. Från gånger när staten väljer att massövervaka, till gånger då äldreboenden ersätter nattpersonal mot kameror. För ett integritetsmedvetet, demokratiskt och humant Sverige som ser till varje individs bästa, våga rösta annorlunda den 22:a mars. 

Rösta med Piratpartiet.

Gustav Tällberg, Piratpartiet
Henry Winckle, Piratpartiet

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (10)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.