Måndag 10 Maj
Stockholm

"Vi kan inte påstå att man får gifta sig med vem kan vill, när polygami är förbjudet"

"Eller tycker du det är rätt att vi skryter om att man får gifta sig med vem man vill i Sverige, men mörka faktumet att polygami inte är tillåtet?"

Kommentera (34)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Erik Tollin är 17 år, pluggar andre året Natur på gymnasiet i Malmö och beskriver sig själv som väldigt politiskt engagerad och liberal.

I Sverige har det sen några åra tillbaka varit möjligt att gifta sig med en person av samma kön som en själv. Politiker skryter om att man nu får man äntligen får älska vem man vill, men talar bara om halva sanningen. Självklart får man lov att älska vem man vill, de är ingen nytt. Det har varit tillåtet sen urminnes tider i vårt land. Men att gifta sig är något helt annat.

Jag tycker att det är fruktansvärt att man i dag begränsar människors möjligheter till lycka. Man går in och bygger upp normer som säger att kärlek bara får lov att vara mellan två personer. En uppgift som jag inte tycker att samhället borde ta på sig. I stället borde man ta på sig ledarjackan och visa varje enskild individ att oavsett hur din kärlek ser ut, vilket form eller skepnad den har så är det din rättighet att få gifta dig, med vem eller vilka du vill. Det är dags att låta folk gifta sig som de vill.

De vanligast argumentet mot polygami är att det inte går ihop med vår religion, var ska de gifta sig? Men i Sverige så måste man inte gifta sig religiöst, om man inte vill. Tvunget måste inte vigseln vara i till exempel en kyrka för man ska bli gifta, de finns andra sätt. Allt fler och fler väljer att gifta sig borgerligt. Att gifta sig borgerligt är någonting som alla kan göra oavsett vilken religion man har. Så detta är egentligen inget problem utan de finns redan ett sätt som försäkrar att dessa människor kommer att få lov att gifta sig oavsett deras religion, om vi bara släpper fram kärleken.

Jag vill att Sverige ska kunna skryta om att man i detta land får gifta sig precis så som man vill, men jag skäms över att man skryter över ett fuskbygge som exkluderar vissa människor från sammanhanget. Det är dags att inkludera och se till att vårt skrävleri också är baserat på verkligheten.

Eller tycker du det är rätt att vi skryter om att man får gifta sig med vem man vill i Sverige, men mörka faktumet att polygami inte är tillåtet?

Erik Tollin,
Liberal

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (34)
Kopiera länk
Dela